Astronomi pronašli najveći objekat u univerzumu – VIDEO

hdzhsujherwsse43

Naučnici sa Instituta za astrofiziku na Kanarskim ostrvima su otkrili najveći objekat u univerzumu i nazvali ga BOSS (Šef). BOSS je skraćeno za Spektroskopska istraga Barionove oscilacije.

U pitanju je superstruktura sastavljena od superklastera koji su međusobno povezani gasovima, a nalazi se nekoliko milijardi svetlosnih godina od naše planete i njena masa je 10.000 puta veća od mase naše galaksije.

Prema rečima Džošue Sokola, megastruktura koju je otkrio tim naučnika sa Kanarskih ostrva se sastoji od 830 odvojenih galaksija i 10.000 puta je veća od Mlečnog puta. Poređenja radi, naša planeta orbitira oko Sunca, koje je zvezda, a u našoj galaksiji ima preko 200 milijardi zvezda.

Međutim, iako je BOSS najveći objekat otkriven u poznatom delu univerzuma, ne slažu se svi istraživači da se on može nazvati strukturom. Oni tvrde da superklasteri nisu povezani onako kako bi bili da je u pitanju struktura, već da ih povezuju oblaci prašine i gasa, kao i da ima puno praznog prostora između njih.

No, nezavisno od ovih rasprava, BOSS je i dalje najveći objekat koji su naučnici ikada uočili u poznatom delu univerzuma. Jeste da postoje brojne superstrukture koje plutaju ništavilom svemira, ali ovo je definitivno najveća do sada.

Pored BOSS-a, tu su Veliki zid Slouna, koji su istraživači pronašli 2003. godine, ali i Lanikeja, koja se sastoji od superklastera galaksija među kojima je i naša galaksija. Lanikeja, što na havajskom znači „nemerljivi raj“, sadrži 100.000 galaksija i poseduje masu kao stotinu kvadriliona Sunca.

Naša galaksija se nalazi na ivici jednog takvog superklastera.

U sklopu Lanikeje, galaksije se kreću ka regionu u svemiru koji se zove „Veliki Atraktor“, a koji predstavlja ekvivalent velike gravitacione doline.

U okolini Lanikeje se nalaze superklasteri Šejpli, Herkules, Koma i Perseus-Pisces. Lanikeja je prvi superklaster koji su naučnici mapirali.

Otkrića poput ovih pomažu istraživačima da bolje razumeju univerzum i da saznaju pravu istinu o Velikom prasku i menjanju univerzuma od njegovog postanka.

Webtribune.rs