Naslovnica SPEKTAR Antonov: Amerika pretvorila Ukrajinu u poligon za vojno-biološke programe!

Antonov: Amerika pretvorila Ukrajinu u poligon za vojno-biološke programe!

SAD su pretvorile Ukrajinu u poligon za nezakonitu realizaciju vojno-bioloških programa, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Po njegovim rečima, „SAD nimalo nije sramota što su upravo one praktično potpuno uništile arhitekturu kontrole naoružanja, razoružavanja i neširenja“ koja je građena decenijama.

Kako je istakao, javna tajna je kontinuirano kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja putem skladištenja američkog taktičkog nuklearnog oružja u Evropi.

– Pentagon je u potpunosti pretvorio Ukrajinu u poligon za nezakonitu realizaciju vojno-bioloških programa.

Raste nepredvidljivost u Azijsko-pacifičkom regionu u svetlu destabilizujućih planova američke vojske da tamo rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa do kraja 2024. godine. Destruktivni uticaj SAD doseže do svemira – rekao je ruski ambasador.

On je istakao da njihovi stratezi pokušavaju da optuže Rusiju da namerava da rasporedi nuklearno oružje u svemir, kako bi opravdali svoje vojne planove u orbiti.

Po rečima Antonova, Vašington se iz godine u godinu pozicionira kao besprekorni čuvar „slova i duha“ svih ključnih sporazuma u vezi sa kontrolom naoružanja, razoružavanja i neširenja.

– Osmelio se da mentorski daje ‘ocene’ drugima, posebno onima koji su se ‘usudili’ da čvrsto brane svoje suverene interese u sferi nacionalne bezbednosti – rekao je ruski ambasador.

Ranije je Stejt department uputio Kongresu izveštaj o poštovanju sporazuma u sferi kontrole naoružanja, neširenja i razoružavanja.

U njemu se navodi da je američka administracija spremna da odustane od ranije preduzetih kontramera u vezi sa Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, ako se Rusija vrati poštovanju svojih obaveza.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social