Analiza stručnjaka SAD pokazala: Potopili bi Amerikance

Grupa američkih stručnjaka za bezbednost Centra za strategijske i međunarodne studije izvela je simulaciju eventualne invazije Kine na Tajvan.

Eksperti smatraju da bi Tajvan mogao da odbije invaziju, ali da bi Kina potopila većinu ratnih plovila Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

„Rezultati pokazuju da u većini, ali ne svim scenarijima, Tajvan može da odbije invaziju“, kazao je stariji savetnik Centra za studije Mark Kensijan.

Kako prenosi „Sputnjik“, stručnjaci su sproveli 22 simulacija i u 18 od njih, kineske rakete potopile bi značajan deo američkih i japanskih plovila i na stotine aviona, smatra Kensijan.

On je istakao da su u poslednjoj izvedenoj simulaciji SAD „izgubile“ 900 borbenih letelica u konflitku koji je trajao četiri nedelje, što je otprilike polovina vazdušnih snaga i mornarice. Kensijan navodi da bi Kina takođe „uništila“ mornaricu Tajvana kao i polovinu vazduhoplovnih snaga te zemlje već u prvim danima hipotetičke invazije.

Simulacije su uključile i mogućnost da zvanični Tokio pruži podršku Americi u vidu da joj proširi prava upotrebe američkih baza na teritoriji Japana, ali da u isto vreme zabrani korišćenje nuklearnog oružja. Međutim, zvaničnici su se ogradili da do sada sprovedene simacije nisu najsloženije hipoteze eventualne invazije.

„Nismo pokretali najgore scenarije u kojima bi Kina mogla da pokori celo ostrvo“, naveo je Kensijan.

Podsećanja radi, situacija između Tajvana i zvaničnog Pekinga dodatno su eskalirale posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tom ostrvu, koga Kinezi smatraju da predstavlja deo Kine.

Kao odgovor na posetu koju je Peking doživeo kao provokaciju, Peking je organizovao višednevne vojne vežbe u kojima je, prema navodima nekih svetskih medija, u jednom trenutku potpuno opkolio ostrvo, što je uticalo na to da i Tajvan podigne borbenu gotovost vojnih snaga.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(b92.net)