Analitičarka šokirala političku elitu i javnost Amerike: SAD su na nizbrdici, ušle su u veoma opasnu teritoriju

Knjiga „Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti“ profesorke Barbare F. Volter šokirala je političku elitu i intelektualnu javnost Amerike.

Profesorka Barbara F. Volter je politikolog sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Godinu dana posle upada desničara u Kapitol, u američkoj javnosti je sve češća teza da se zemlja nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, da se sistem nalazi između demokratije i autokratije, a sve više se pominje i mogućnost građanskog rata.

Na to upozorava i kolumnista vrlo uglednog magazina Nju jorker Dejvid Remnik, koji je čitaocima skrenuo pažnju na nedavno objavljenu knjigu „Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti“ profesorke Barbare F. Volter, politikologa sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Teza profesorke Volter da su SAD na ivici unutrašnjeg nasilnog sukoba izazvala je veliku pažnju javnosti pošto je ona bila u savetodavnom komitetu CIA pod nazivom „Radna grupa za političku nestabilnost“, u kojoj je proučavala korene političkog nasilja u nacijama od Šri Lanke do bivše Jugoslavije.

Prema njenom mišljenju, Amerika više nije puna demokratija nego zemlja u statusu koji naučnici nazivaju „anokratija“, odnosno u stanju između demokratije i autokratije, radikalno povećava verovatnoću epizodnog krvoprolića u Americi, pa čak i rizik od građanskog rata.

U svojoj knjizi i u razgovoru za ovonedeljni Nju jorker radio sat, Volter je jasno stavila do znanja da želi da izbegne senzacionalizam i izazivanje panike, ali je rekla da američki građanski rat u 21. veku ne bi ličio na sukob iz 19. veka.

Umesto toga, ona predviđa, ako dođe do najgoreg, Ameriku čeka era raštrkanih, ali upornih akata nasilja: bombaških napada, političkih ubistava, akata asimetričnog ratovanja koje bi sprovodile ekstremističke grupe.

Profesorka Valter je navela i da, kao neko ko je proučavao preduslove građanskih sukoba širom sveta, smatra da su SAD na nizbrdici.

„Ako se odbaci američko zamozadovoljstvo i ‘mitologija 4. jula’, i ako se realno proceni svaki od uslova koji građanski rat čine verovatnim, moramo zaključiti da su Sjedinjene Države ušle u veoma opasnu teritoriju“, kazala je ona.

Njena knjiga je ocenjena kao veoma važna, jer profesorka Volter definiše način kako će se građanski rat voditi u 21. veku.

Oslanjajući se na najnovija međunarodna istraživanja i lekcije iz preko 20 zemalja, Volter identifikuje ključne faktore rizika, od demokratskog nazadovanja do frakcionaštva i politike ostrašćenosti. Građanski rat danas neće izgledati kao Amerika 1860-ih, Rusija 1920-ih ili Španija 1930-ih. Počeće sporadičnim aktima nasilja i terora, podstaknutih društvenim medijima.

„Amerika ne ide ka fašizmu ili putinizmu, ali mislim da bismo mogli da idemo ka ponavljanju ustavnih kriza, periodima konkurentske autoritarne i manjinske vladavine, i epizodama prilično značajnog nasilja koje bi moglo uključivati bombaške napade, atentate, i mitinge na kojima se dešavaju ubistva“, istakla je Valter.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(novosti.rs)