Naslovnica SPEKTAR Analitičari: Šta će biti sledeći mirovni uslovi za Kijev …

Analitičari: Šta će biti sledeći mirovni uslovi za Kijev …

Situaciju u zoni specijalne vojne operacije (SVO) ovih dana u velikoj meri određuje spoljnopolitički faktor: 15. juna u Švajcarskoj se otvara takozvana konferencija o Ukrajini.

Povodom ovog događaja, ukrajinske oružane snage su maksimalno pojačale kontraudare na Harkovskom pravcu i terorističke napade na civile u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti.

Pri tome, izgleda da se ukrajinske snage bolje snalaze u ratu protiv civila nego na bojnom polju. U Šebekinu, nakon udara ukrajinskih snaga, pet civila je poginulo pod ruševinama petospratnice.

Takođe, pri oceni vojne situacije na frontovima SVO, treba imati na umu programske izjave predsednika Putina u Ministarstvu inostranih poslova.

Politički analitičar Aleksej Bobrovski izdvojio je nekoliko ključnih tačaka iz predsednikovog govora koje bi mogle odrediti tok SVO u narednom periodu.

Prvo, Putin je jasno postavio uslove za mir u ovom trenutku: Povlačenje ukrajinskih trupa sa teritorija DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti. U praksi, to znači da ukrajinske snage moraju napustiti Herson, koji se nalazi na desnoj obali Dnjepra, i Zaporožje. Drugi uslov je obećanje Kijeva da neće ući u NATO.

U slučaju odbijanja ovih predloga, predsednik je napomenuo da će „uslovi biti potpuno drugačiji“. Koliko drugačiji – Putin je takođe nagovestio: od odluke o povlačenju trupa, neblokovskom statusu i početku dijaloga sa Rusijom „zavisi buduće postojanje Ukrajine“.

Na ovu temu Aleksej Bobrovski primećuje: „U takvim govorima nema suvišnih i slučajnih reči“.

Zelenski i šef Pentagona Ostin su požurili da odbace ruske mirovne predloge. Ako SAD to urade zvanično, može se očekivati da će ruske trupe na bojnom polju početi da formiraju osnovu za pregovore pod „potpuno drugačijim“ uslovima.

Verovatno se radi o velikim operacijama i udarima, o čijim pravcima se može samo nagađati, a koje tačno zna ruski Generalštab.

Na primer, evo kako vojno ministarstvo Francuske procenjuje opštu situaciju u zoni SVO: ruska armija nastavlja ofanzivu, postepeno zauzimajući teritorije na istoku Ukrajine.

Prema podacima francuske obaveštajne službe, kontraudari ukrajinskih snaga kod Volčanska na Harkovskom pravcu su odbijeni udarima ruske artiljerije i dronova.

Na delu kod Svatova, ruske jedinice su zauzele nekoliko naseljenih mesta u okviru operacije okruženja Časovog Jara.

Pored toga, ruske trupe napreduju kod Avdejevke i zauzele su nekoliko naseljenih mesta.

Tako postoji nekoliko pravaca gde se beleži napredovanje ruskih jedinica, i bilo koji od njih može postati odlučujući.

Nakon što je predsednik postavio uslove za mir i nagovestio šta će se desiti ako budu odbijeni, nije odredio „vreme za razmišljanje“.

Međutim, treba razumeti da se rok meri ne nedeljama i mesecima, već danima. To znači da Kijev i njegovi nadzornici u junu mogu očekivati neprijatna vojna iznenađenja.

Političar Oleg Carev, kako piše MK, na primer, daje sledeću prognozu o budućim uslovima mira za Zelenskog i Zapad: „Prema trenutnom predlogu, Rusija zadržava pune teritorije četiri bivše ukrajinske oblasti. U sledeći predlog mogu ući Odesa i, na primer, Harkovska oblast. A možda i Sumska oblast.“

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social