„Amerika je upozorena još 2008. godine, ali nije stala ..“

Sjedinjene Američke Države nisu htele da 2008. godine čuju strahove Rusije, kada je Gruzija prisiljena na mir i nastavile su da sprovode opasan način dejstava

To je izjavio zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. Kako je rekao, svet se sada promenio.

„Mere kojima je Gruzija bila prinuđena da potpiše mir u avgustu 2008. godine preduzete su kako bi se zaštitili građani. U isto vreme, to je bio signal za SAD i NATO da treba da se uzmu u obzir strahovi Rusije“, napisao je on na Telegramu.

Međutim, SAD su, po rečima Medvedeva, ignorisale i nastavile da sprovode opasne akcije.

„Situacija na Kavkazu se promenila. Međutim, SAD i NATO nisu čule i nisu shvatile situaciju, ignorisale su je i nastavile svoje veoma opasne akcije. Tokom 2022. godine smo morali mnogo jače da odgovorimo, a sada se nepovratno promenio i ceo svet“, dodao je Medvedev.

Gruzija je tokom noći 8. avgusta 2008. godine granatirala iz sistema „Grad“ Južnu Osetiju i razrušila deo glavnog grada. Rusija je štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi i uzeli rusko državljanstvo, uvela vojsku u republiku i nakon pet dana sukoba izbacila gruzijsku vojsku iz regiona.

Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije.

Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(sputnik)