Ovih deset znakova ukazuju na bolesnu jetru

Ponekad je prilično teško otkriti bilo koju bolest u jetri, jer problemi u ovom najvećem ljudskom organu mogu izazvati simptome u mnogim delovima tela.

Jetra obavlja mnogo različitih funkcija. Među njegovim glavnim zadacima su filtracija i prečišćavanje krvi, transformacija i akumulacija supstanci koje apsorbuje probavni sistem, proizvodnja žuči i većine proteina.

Kao i svi drugi organi, jetra dobija kiseonik kroz arterije, a krv iz digestivnog trakta kroz portalnu venu, koja je bogata materijama koje se apsorbuju u crevima.

S jedne strane, krv u jetri se filtrira, a sa druge strane puni se supstancama koje sintetiše jetra za transport kroz telo. Krv napušta jetru kroz suprahepatične vene i ulazi u srce, a zatim u opštu cirkulaciju.

Prerađuje ugljene hidrate, proteine i masti

Ugljeni hidrati, nakon što se apsorbuju u tankom crevu, transportuju se do jetre. Ona, čuvajući ugljene hidrate ili ih otpuštajući po potrebi, igra važnu ulogu u balansiranju nivoa šećera u krvi.

Progutani proteini se razlažu na aminokiseline, koje se prenose do jetre preko portalne vene. Ovde, opet, u zavisnosti od potrebe, jetra će ih preraditi. Istovremeno, sama jetra je izvor mnogih proteina.

Najpoznatiji od njih je albumin, koji je neophodan za transport mnogih molekula i lekova. Međutim, jetra sadrži gvožđe, bakar i proteine koji nose mnoge hormone. Pored toga, jetra takođe proizvodi glavne faktore zgrušavanja krvi.

Stoga je jedan od načina merenja stepena oštećenja jetre određivanje nivoa albumina i protrombina u krvi (reflektuju zgrušavanje krvi) ili direktno određenih faktora zgrušavanja.

Jetra sintetiše lipoproteine, koji prenose masti po celom telu. Može da skladišti i proizvodi sopstvene masti. Kada se previše masti akumulira u jetri, to se naziva steatoza (ili masna degeneracija).

Jedna od funkcija jetre je uništavanje ili pretvaranje toksina, uključujući alkohol i droge.

Metabolička aktivnost jetre je veoma visoka, pa je često teško znati da li je zdrava ili ne, bolovi direktno u jetri se retko javljaju. Često se nezdrava ili preopterećena jetra otkriva različitim simptomima.

Sve ovo nisu jednokratni problemi, već ponavljajući, hronični simptomi. Među njima su:

– Sporo varenje, težina nakon jela

– Umor nakon jela

– Nedostatak apetita tokom doručka

– Beličasti jezik, pastasti premaz u ustima, loš zadah

– Žutilo kože i očiju

– Mučnina, vrtoglavica pre ili posle jela

– Noćna buđenja i nemiran san

– Poteškoće u varenju velikih porcija hrane

– Bela, bezbojna stolica

– Hemoroidi, proširene vene

Pored toga, neki stručnjaci kažu da problemi sa jetrom mogu biti povezani sa besom.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs