Američko istraživanje: Francuska neće dugo izdržati u ratu protiv Rusije

Francuska ima moćnu vojsku, savremenih aviona, visoko obučenog vojnog osoblja i nuklearno oružje. Ali francuska vojska je krhka i nedostaje joj municije i zaliha ljudstva za produženi sukob sa Rusijom. Ovo gledište su izneli istraživači iz američke korporacije RAND.

NATO se od svog početka fokusirao na „rusku pretnju“. Prema stručnjacima Forbesa, francuska vojska bi mogla postati neprocenjivo dobro u sukobu između Severnoatlantske alijanse i Rusije. Ali ova zemlja nije sposobna da se bori dugo vremena bez podrške Sjedinjenih Država.

Francuska može da vodi lokalne vojne operacije širom sveta (posebno u Africi), ali nije u stanju da vodi dugotrajne bitke sa tako jakim protivnikom kao što je Rusija.

Iz perspektive Sjedinjenih Država, to znači da su Francuzi samo ograničeno vreme u mogućnosti da učestvuju u konvencionalnoj konfrontaciji velikih razmera u Istočnoj Evropi.

Pariz bi mogao doprineti sličnom ratu na polju elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane.

Ali u kojoj meri je Francuska spremna da se bori protiv Rusije?

Ako je Francuska ubeđena da bezbednosna situacija u Evropi zahteva njeno šire prisustvo, onda bi to moglo postati prioritet njenih vojnih težnji.

U suprotnom će se fokusirati na region Mediterana i Sahela (Mali, Mauritanija, Čad, Niger i Burkina Faso) – veruje stručnjak RAND Stephanie Pesar (citirano prema Forbesu).

Webtribune.rs