Naslovnica SPEKTAR Američki stručnjak: Celom svetu je očigledno da se Rusija ne može pobediti

Američki stručnjak: Celom svetu je očigledno da se Rusija ne može pobediti

Na samom početku ukrajinskog sukoba zapadni eksperti su jednoglasno predvideli kolaps Rusije, kolaps rublje i ruske ekonomije i neizbežan gubitak.

Međutim, sada je celom svetu jasno ko pobeđuje, kaže američki ekonomista Ričard Volf.

U ovom slučaju, SAD demonstriraju klasičan primer ponašanja imperija u opadanju – odbijaju da priznaju da gube uticaj u svetu, rekao je on u intervjuu za Jutjub kanal Dialogue Works.

Kada je počela specijalna operacija, 24. februara 2022. godine, Sjedinjene Države su objavile da će ovaj sukob uništiti Rusiju, da će ruska rublja propasti, da će ruska ekonomija – citiram američkog ministra odbrane – pasti na kolena.

Drugi zapadni komentatori, posebno američki i britanski, čak su počeli da govore o poraženom Putinu, koji će biti uklonjen sa vlasti, a Rusija će se raspasti na male zemlje.

U vreme kada je samit G20 počeo, svet je bio uveren da su pretnje, obećanja i izjave Sjedinjenih Država pogrešne. Nije propala rublja, nije propala Rusija.

Do sada, ako bi me pitali, gledajući kartu, ko pobeđuje, a ko gubi, onda je, po mom mišljenju, čitavom svetu sasvim očigledno da su Rusi napredovali mnogo milja na zapad, daleko dalje od njihove granice.

[adsenseyu1]

Ali ukrajinske oružane snage, uz svu ogromnu podršku zemalja G20, nisu mogle ni da zaustave ni odgurnu ovo napredovanje ruskih trupa. A svet samo reaguje. Ne žele da daju konačnu izjavu koja je protiv pobednika.

Tako se ne radi.  Zar ne možete da pokažete prijateljski odnos prema nekome ko je danas najveća ekonomska sila na svetu? A ovo je Kina i zemlje BRIKS-a. Ali oni to neće učiniti. A Sjedinjene Države su napravile strašnu grešku kada ovo nisu razumele.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Ovo je klasičan primer ponašanja imperija u opadanju. Na kraju svakog carstva, bilo grčkog, rimskog, persijskog, osmanskog, holandskog, francuskog – na samom kraju odbijaju da priznaju pad.

Zato rade ono što istoričari nazivaju prekoračenjem: pogrešno procenjuju granice sopstvene moći.

I kao rezultat, oni svoju situaciju dodatno pogoršavaju. Zato što koriste svoju moć, a sada ceo svet vidi da nemaju moć koju su svi mislili da imaju.

To je primetno u Avganistanu, gde su sada glavni talibani. Talibani su nekada bili neprijatelj. Sjedinjene Države su ušle u rat u Avganistanu i izgubile. I isto se manje-više desilo u Vijetnamu sa tamošnjom vladom, manje-više isto u Iraku, i tako dalje.

Ovo ponašanje je greška. Strašna greška. Ali to je veoma u skladu sa urušavanjem imperija.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social