Naslovnica SPEKTAR Američki kongresmen otkriva šta stoji iza: Ako Rusko- kineski plan uspe, mi...

Američki kongresmen otkriva šta stoji iza: Ako Rusko- kineski plan uspe, mi smo gotovi, uništeni

Američka ekonomija će propasti, ako Rusija i Kina pobede u borbi protiv dolara. Ove zaključke, izneo je predstavnik Republikanske stranke, Mark Grin.

Rusija, Kina i druge zemlje BRIKS-a su nedavno intenzivirali borbu protiv američkog dolara, u kojoj nastoje da smanje uticaj američke nacionalne valute na međunarodni finansijski sistem.

Prema Marku Grinu, ako njihov plan uspe, američka ekonomija će biti uništena. To prenosi „Fox News“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„U martu su, Brazil i Kina potpisali trgovinski sporazum o napuštanju dolara, a zemlje BRIKS-a su čak najavile stvaranje nove valute, koja bi trebalo da zameni američki dolar. Čak i naši saveznici i partneri okreću leđa ekonomiji Sjedinjenih Država u potrazi za onim što vide kao bolju alternativu dolaru koji brzo depresira.

Francuska je sa Kinom zaključila naftne poslove u juanima, dok je malezijski premijer Anvar Ibrahim rekao, da nema razloga da se i dalje oslanja na američku valutu“, rekao je ekspert američkog izdanja.

[adsenseyu1]

Mark Grin smatra, da Sjedinjene Države treba da krive samo sebe za ono što se dešava, posebno Ministarstvo finansija i Bajdenovu administraciju. Zbog svojih grešaka, Sjedinjene Države više ne mogu sebi da priušte da troše više novca nego obično. Vašington neće moći da pokrije deficit štampanjem novih dolara, kako potražnja za njima opada.

Američki problemi sa dolarom idu u korist geopolitičkim rivalima Amerike, koji to u potpunosti koriste. Posebno raste uticaj Kine, koja može da preuzme kontrolu nad celokupnom svetskom ekonomijom, pošto mnoge zemlje sve više koriste juan umesto dolara.

„Odluke Bajdenove administracije su devalvirale naš dolar. Ne možemo nastaviti da trošimo više novca koji nemamo, samo da bismo uložili više novca u našu ekonomiju, a da ne razmišljamo o posledicama“, rekao je američki političar.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]