Naslovnica U FOKUSU Američki abramsi počeli dejstva na frontu

Američki abramsi počeli dejstva na frontu

Ruske snage su prvi put primetile borbene tenkove „M1 abrams“ na frontu u Donbasu, rekao je visoki ruski zvaničnik.

Tenkovi američke proizvodnje isporučeni su Ukrajini prošle godine.

Savetnik šefa ruske Donjecke Narodne Republike (DNR), Igor Kimakovski, rekao je intervjuu za TASS u nedelju da su američki tenkovi zapaženi severozapadno od grada Avdejevke koji su nedavno oslobodile ruske trupe.

Zvaničnik nije dao više detalja o broju Abramsa, njihovoj percipiranoj borbenoj gotovosti, niti o tome kako su ih ukrajinski komandanti rasporedili. Međutim, Kimakovski je takođe primetio da kijevske trupe aktivno koriste dronove u blizini Avdejevke.

Američki predsednik Džozef Bajden je krajem januara 2023. obećao je Kijevu 31 tenk „M1 abrams“, što je dovoljno za opremanje jednog oklopnog bataljona.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je krajem septembra da su prvi američki tenkovi stigli u Ukrajinu, dok je isporuka trebalo da bude gotova do sredine oktobra, prema američkim zvaničnicima.

Međutim, „abramsi“ su od tada bili upadljivo odsutni sa bojnog polja, a pojedini zapadni stručnjaci su to obrazlagali hipotezom da ih Kijev čuva za potencijalnu novu ofanzivu, ili time da su ukrajinske snage zaključile da američki tenkovi neće biti efikasni tokom zime, protiv utvrđene ruske linije odbrane.

Zelenski je pokušao da umanji očekivanja javnosti po pitanju „abramsa“.

„Ne mogu zaista reći da oni igraju glavnu ulogu na bojnom polju. Premalo ih je“, rekao je ukrajinski predsednik u novembru, dodavši da se nada da će biti „još isporuka“.

Do prvih izveštaja o raspoređivanju Abramsa dolazi nakon što su ruske snage oslobodile strateški ključan grad Avdejevku u Donbasu, a Moskva saopštila da se ukrajinsko povlačenje iz tog područja pretvorilo u haos sa velikim gubicima.

[adsenseyu1]

Moskva je dosledno osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da će one samo produžiti sukob. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je upozorio da će američki „abramsi“ poslati Kijevu „goreti“ kao i ostala zapadna oprema.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social