Americi preti bankrot

Budućnost za SAD, po svemu sudeći, nije „svetla“.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen poručila je danas predsednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi da Kongres ima nešto manje od tri nedelje za rešavanje pitanja gornje granice zaduživanja SAD-a kako bi se izbegla gotovo izvesna ekonomska propast.

„Sada procenjujemo da će Trezor do 18. oktobra verovatno iscrpeti sredstva za vanredne mere podrške ukoliko Kongres ne poveća limit ili ne suspenduje postojeće ograničenje za nivo duga“, napisala je ona u pismu upućenom Pelosijevoj.

Dodala je da će tada, kako procenjuju, Ministarstvu finansija „ostati vrlo ograničeni resursi koji će se brzo iscrpeti“, prenosi CNBC.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jelenova, koja će večeras ovim povodom govoriti pred Senatom, upozorila je u odvojenom dopisu kongresmenima da će ako ograničenje za zaduživanje vlade ne bude suspendovano ili limit ne bude podignut, to dovesti do prvog neizvršavanja finansijskih obaveza SAD-a ikada, što će imati ozbiljne posledice po američku ekonomiju.

„Za Kongres je imperativ brzo rešavanje limita za dug. Ako se to ne učini, Amerika bi bankrotirala prvi put u istoriji. Svo poverenje i kredibilitet Sjedinjenih Država bili bi narušeni i naša zemlja bi se verovatno suočita sa finansijskom krizom i ekonomskom recesijom“, navela je ona u dopisu Komitetu za bankarstvo američkog Senata.

Budući da SAD nikada ranije nisu kasnile sa servisiranjem duga, ekonomisti se oslanjaju na prognoze i nagađanja u pokušajima da procene ekonomske posledice koje bi donelo neizvršavanje finansijskih obaveza.

RUSKI EKSPERT: Presuda ovom globalnom finansijskom sistemu potpisana je još 2008. – Izvršenje je stalno odlagano … SVE DOK …

Većina njih je ipak saglasna u stavu da bi neizvršavanje obaveza dovelo do finansijske katastrofe koja bi mogla da izazove opštu rasprodaju na tržištima kapitala i ekonomski pad usled skoka kamatnih stopa.

Republikanci u Senatu su u ponedeljak blokirali predlog zakona o finansiranju vlade i suspenziji postojećeg ograničenja za zaduživanje SAD-a.

Oni su se usprotivili donošenju tog zakona koji je odobren u Predstavničkom domu, jer uključuje odredbu o suspenziji gornje granice duga, pri čemu su naveli da odgovornost za ukidanje tog ograničenja treba da bude samo na demokratama.

Rad američke vlade će biti blokiran krajem septembra ako poslanici ne odobre novo finansiranje ili ne usvoje zakon. U tom slučaju, vladine agencije će morati da pošalju hiljade saveznih službenika kućama i da rade s ograničenim kapacitetom dok se finansiranje ne obnovi, dodaje CNBC.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(tanjug)