[adsenseyu3]
[adsenseyu2]
U slučaju da niste znali, neku hranu ne bi trebalo da čuvate u frižideru jer se osuši ili se brže pokvari kada dospe na sobnu temperaturu. Evo koje namirnice ne bi trebalo da čuvate u frižideru:
Ljuti sosevi
Verovali ili ne, ljuti sos može da opstane u vašem kuhinjskom kredencu i do tri godine bez potrebe da ga stavljate u frižider.
Krompir
Hladna temperatura negativno utiče na ukus krompira. Čuvajte ga na tamnom mestu u papirnim vrećama. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utiče na brže propadanje krompira. Većina vrsta krompira traje oko 3 nedelje ako se pravilno čuva.
[adsenseyu4]
Hleb
Hleb koji čuvate u frižideru će se vrlo brzo osušiti. Hleb koji želite da pojedete u roku od 4 dana čuvajte na sobnoj temperaturi umotan u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji.
Crni luk
Crni luk je najbolje čuvati u kesi ili vreći koja omogućava strujanje vazduha na sobnoj temperaturi. Ipak, vodite računa da je razdvojen od krompira koji ispušta vlagu i gasove koji mogu negativno uticati na luk i izazvati propadanje.
Beli luk
Beli luk može ostati u dobrom stanju i do dva meseca ako ga čuvate u kredencu na sobnoj temperaturi. Obavezno ga čuvajte u nekoj vreći koja omogućava protok vazduha.
[adsenseyu1]
Paradajz
Paradajz u frižideru može da izbledi, zato je bolje da ga čuvate na sobnoj temperaturi, ali nikad u plastičnoj kesi. Da biste ubrzali sazrevanje paradajza, čuvajte ga u papirnoj vreći.
Kafa
Frižider stvara kondenzaciju koja može uticati na ukus samlevene kafe ili kafe u zrnu. Najbolje je čuvati kafu u zatvorenoj posudi bez dotoka vazduha u kuhinjskom kredencu.
Zimska tikva
Različite vrste zimskih tikvi će vam trajati oko mesec dana duže ako ih budete čuvali na sobnoj temperaturi u kredencu.
Citrusi
Citruse je bolje čuvati na sobnoj temperaturi. Ukoliko stavite limun, lajm ili narandže u frižider, njihova kora će postati gruba i tvrda i neće biti toliko sočni i ukusni.
Avokado
Avokado počinje da sazreva tek kada je ubran. Ukoliko kupite tvrd avokado, nikako ga ne čuvajte u frižideru jer će to usporiti proces sazrevanja. S druge strane, ako je avokado već mekan i ne nameravate da ga iskoristite odmah, čuvanje u frižideru će malo produžiti njegov rok trajanja.
Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]