Ako ne bude povratka na temelje Dejtona – jedini izlaz je samostalnost Srpske

Tribina „Sloboda i samostalnost Republike Srpske“ održana je u Pres centru UNS-a, u organizaciji informativno-političkih portala Sve o Srpskoj i Fakti, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Govorili su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Nenad Kecmanović, Vladislav Jovanović,Milomir Stepić, Srđa Trifković, Zoran Milivojević, Željko Budimir Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić, Siniša LJepojević, Dušan Proroković, Aeksandar Vranješ i Srđan Perišić.

Učesnike tribine je pozdravio Mlađen Cicović, šef Predstavništva RS u Beogradu.

Cicović: Za nas je sloboda drugo ime za Republiku Srpsku

U uvodnoj reči Mlađen Cicović je ukazao da je sloboda prirodno stanje čoveka i da su Srbi tokom istorije samo branili svoju slobodu, a nikada nisu posezali za tuđom slobodom.

-Isto tako, kada god bi Srbi odbranili svoju slobodu, našao bi se neko da preti i ucenjuje , ne da bi zaštitio druge, nego da bi sveo našu slobodu na minimum. Tu slobodu naadaju toliko bezočno, da ovih dana napadaju ideju srpskog sveta, iako ona nije akcioni program osvajanja tuđe zemlje ili slobode, nego odbrambena politika nacionalnog identiteta srpskog naroda, tradicije, kulture, vere, jezika u vreme ucena i pretnji, rekao je Cicović.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je ukazao da je BiH neslobodna jer je pod protektoratom visokih predstavnika, te da je politička borba jedini način da se zaustavi teror, pritisci i ucene zapadnih zemalja i njihovih predstavnika, te da se BiH vrati na izvorni Dejton.

-Veći pritisci i prijetnje sa Zapada, dalje urušavanje Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa4-Ustava BiH i Dejtonske strukture BiH, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, daju puno pravo Republici Srpskoj da samostalno traži svoj put slobode, jer je za nas sloboda drugo ime za Republiku Srpsku.

Tribina je ponudila odgovore na najvažnija pitanja sa kojima se suočava RS, a koja podrazumevaju stručnu naučnu analizu kako se bez avanturizma može i mora osigurati legitimno pravo srpskog naroda u BiH da normalno živi i razvija nacionalni identitet.

Učesnici su procenili da bi povratak izvornom Dejtonu bio minimalni garant i da to treba da bude početna tačka u razgovorima o budućnosti BiH. Kao saveznici su identifikovani Rusija i Kina, zbog principijelnog zalaganja za poštovanje međunarodnog prava, ali i zato što su geopolitički odnosi među velikim silama promenjeni u korist ovih zemalja.

Kao izazovi su označeni dalji pritisci zapadnih diplomata na rukovodstvo RS kao i na rukovodstvo Srbije, te je apelovano da ni Banjaluka ni Beograd ne podležu ucenama izaslanika zemalja čija je moć u opadanju.

Kao i na prethodnim tribinama, ukazano je na opasnost i čak izglednost novog pokušaja obojene revolucije sa ciljem svrgavanja Milorada Dodika sa vlasti u RS i posledične unitarizacije Bosne i njenog ulaska u NATO pakt.

Jovanović: Dvadeset pet godina protektorata nije zamena za slobodu

Vladislav Jovanović je objasnio da je pravo na samoopredeljenje legitimno pravo RS. Glavni argument za to su rastakanje Dejtonskog sporazuma i nedobronamerni postupci prema Republici Srpskoj.

– Dejtonski sporazum o BiH je međunarodni mirovni ugovor. Ako takav ugovor jedna strana potpisnica počne da menja u svoju korist, to drugoj strani automatski odrešuje ruke da svoj ugroženi vitalni interes ostvaruje na drugi način. Zato, RS može da pledira za unutrašnji demokratski dogovor o suživotu u BiH pod ravnopravnim uslovima, a ako to nije moguće, zbog apsolutizma većinskog naroda, da se kao konstitutivni narod pozove na pravo na samoopredeljenje i predloži dogovor o mirnom razlazu.

– Dvadeset pet godina nametnutog protektorata nije zamena za slobodu, već je onemogućavanje autentične slobode i način kako je menjana suština Dejtona na štetu dejtonskih nadležnosti, rekao je Jovanović i istakao da RS ima dužnost da zaštiti svoje dejtonske nadležnosti i da traži restituciju onih koje su raniji visoki predstavnici preneli na zajedničke organe BiH.

Ona na to ima pravo jer je, kako je podsetio Jovanović, RS entitet sa međunarodno priznatom unutrašnjom državnošću u okviru BiH.

On je ocenio da razgradnju BiH prave „nacionalistički pojedinci iz političkog rukovodstva bošnjačkog naroda sa ciljem da dobiju političku nadmoć nad Hrvatima i Srbima“, a rešenje je u „ukidanju stranog protektorata i izvornom Dejtonu kao najboljem okviru za očuvanje samostalnosti RS“.

Kecmanović: Postoji gotov scenario pod firmom legitimne opozicije

Nenad Kecmanović je ocenio da je počela kritična godina u kojoj će RS postati slobodna i samostalna, minimalno izvorno Dejtonska, ili biti utopljenja u bošnjačku BiH.

– Bajden je rekao da se „SAD neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja“, ali je zato u BiH poslao političke specijalce Gabriela Eskobara i Metjua Palmera da zamijene Šmita čiji su izbor za visokog predstavnika blokirale Rusija i Kina u SB UN. Palmer,godinu dana pred izbore, sprema izborne reforme, a Eskobar je došao kod Dodika da „zaprijeti sankcijama onima koji opstruišu američku politiku i vode Srpsku u izolaciju i ekonomski očaj“.

Zapadni mediji nisu objavili Dodikov odgovor – neuobičajeno oštar – zato što se boje da ne postane masovna reakcija državnika u svijetu koji neće da trpe aroganciju moći više ne jedine supersile, rekao je Kecmanović .

On je upozorio na stav Zapada da je Dodik „naprosto loš primjer koji ne treba da se širi, nego ga prije no što dobije još jedne izbore valja silom ukloniti sa vlasti.“

Kecmanović je ukazao da postoji gotov scenario pod firmom legitimne opozicije, slobode medija i legalnog NVO sektora koji će praviti skandale, afere, proteste, štrajkove i slično, „ali se u dvadeset godina prakse pokazalo da i na to postoje odgovori“.

– Realno stanje na terenu je da se BiH se već raspala, samo što globalni diplomatski i medijski moćnici to još neće da priznaju, nego žure da u 12 i 5 nešto na brzinu i silom preokrenu, zaključio je Kecmanović i podvukao da je RS primorana da sama kreira ono gde će ostvariti svoje želje i potrebe.

Stepić (iz priloženog izlaganja): Postoje krupne spoljašnje i unutarnacionalne prepreke

Milomir Stepić se saglasio sa ocenom da je RS na prelomnoj tački, na kojoj se mora reći da je Dejton – srpski minimum.

– Osamostaljenje je „učinjeno prisutnim“ i njime se bave – naravno, osporavajući ga – čak i osvedočeni srpski neprijatelji i rivali. Moraju se imati plan, strategija, sled taktičkih poteza, razrađene različite varijante, odnosno „mapa puta“, jer postoje krupne spoljašnje i unutarnacionalne prepreke koje treba precizno identifikovati i na njih pripremiti pravovremene i efikasne odgovore, upozorio je Stepić.

Ćeranić: Šta ćemo sa Die deutsche Welt, La mondo Italiano ili The English World?

Predrag Ćeranić je skrenuo pažnju na fenomen „srpskog sveta“ koji smeta „bosanskom loncu“ jer ga smatraju sinonimom za „veliku Srbiju“.

– Izraz se pojavio u 19. vijeku u srpskom kulturnom miljeu i nije smetao jer je analogan pojmovima „Russkiй mir», Die deutsche Welt, La mondo Italiano, Lumea Romaneasca ili The English World. Zavisno od konteksta, ima lingvističko, kulturološko, duhovno i političko značenje. Ako Srbi od Sofije do Trsta govore istim jezikom, koriste ćirilicu, gledaju tv stanice i pretražuju po internetu portale na srpskom jeziku – zašto bi takav „Srpski svet“, koji označava kohezione niti unutar jednog naroda, bilo kome smetao? I, ako iz Banja Luke do Beograda, Skoplja, Tirane ili Podgorice mogu doći bez pasoša, sa ličnom kartom, ako teretna vozila tri puta brže stignu na destinaciju na koju su se uputili, nije li to jedan isti svijet nazivali ga „srpski“, „bošnjački“ ili „albanski“?

To je suština „Otvorenog Balkana“ koji je bez Crne Gore i BiH samo djelimično ispunio cilj. Ali u BiH svaka ideja koja pomaže ekonomiji ili boljem međunacionalnom razumijevanju nema izugleda na uspjeh – objasnio je Ćeranić.

On je takođe naveo da dvostruki standardi, naročito u sudskim procesima i fraze o „građanskoj državi“ Srbe udaljavaju od BiH i jačaju težnje ka samostalnosti.

„U zemlji pod protektoratom, visokim predstavnikom i pritiscima nema slobode ni za koga. Izgledi za mirni razlaz u BiH postoje uz razumijevanje i prećutni dogovor sila koje su garant Dejtona. Do tada treba razvijati ekonomsku samostalnost Srpske i neprestano ukazivati da živimo u neuspjeloj državi“, zaključio je Ćeranić.

Budimir: Dejton je mimimum, ali je toliko okrnjen da je Srpska ugrožena

Željko Budimir ocenio je da je došlo vreme kraja globalne liberalne hegemonije SAD, a da to znači i kraj Zapadnog protektorata u BiH!

– Dejton je zaključen u epohi ,,liberalne hegemonije” SAD. Vojna intervencija NATO pakta radi nametanja kraja rata i uspostavljanja Zapadnog protektorata u BiH, bila je jedna od njihovih najvećih pobeda. Usledila je,,izgradnja države” po (neo)liberalnoj koncepciji, gde je glavni instrument u sprovođenja te politike spoljnog intervencionizma bio OHR.

Za Vašington, Dejton je bio,,tačka” na rat, posle koje je trebalo nametnuti promene, i to pravno-političkim delovanjem Visokog predstavnika i domaćih političkih nomenklatura Zapada, rekao je Budimir i objasnio da je u sledećoj fazi, kada su SAD bile više zauzete u drugim delovima sveta, izgradnju unitarne građanske BiH preuzele muslimanske političke elite – s ciljem da majorizuju Srbe i Hrvate.

Međutim, po Budimiru, globalna liberalna hegemonija SAD nakon Avganistana ostaje „samo san globalističkih elita u Vašingtonu“, pa i nedejtonska BiH „kao rukavac takve politike“ postaje teško održiv.

On je, kao i Stepić, ocenio da Dejton predstavlja minimum, ali je on toliko derogiran da je opstanak RS ugrožen. Ako ne bude povratka na temelje Dejtona, jedini izlaz je samostalnost RS, zaključio je Budimir.

Pavić: Srbi imaju pravo i na više od izvornog Dejtona

Aleksandar Pavić je postavio pitanje odakle moralno pravo Zapadu da pritiska RS i da na svaki zahtev za povratak na Dejton odgovara pretnjom da će uvesti sankcije.

– Te sile su upropastile mogućnost za mirnu koegzistenciju i ravnopravan razvoj čitavog evropskog kontinenta posle pada Berlinskog zida, one su u padu komunizma u Evropi videle ne opštu pobedu za sve Evropljane i priliku da kontinent konačno počne da diše jednim plućima, već priliku za nove geopolitičke dobitke, novu militarizaciju i podelu kontinenta, bezdušnu pljačku bivših komunističkih država pod firmom ”slobodnog tržišta” i ”neoliberalizma”.

One su izmislile ”humanitarnu intervenciju” da bi svoju grabež i novi-stari imperijalizam uvile u oblandu visokih principa, sejući destrukciju, smrt, glad i destabilizaciju na Balkanu, Bliskom istoku, severu Afrike, Kavkazu i Srednjoj Aziji, sa perspektivom širenja i na jugoistočnu Aziju.

Da li su oni koji su od Avganistana napravili fabriku heroina za ceo svet, koji su odgovorni za smrt na hiljade civila koje su bezdušno i potpuno nelegalno ubijali dronovima na teritorijama tuđih zemalja, kao u video igricama – kvalifikovani da drže lekcije i nude rešenja ne samo nama, nego bilo kome u svetu, upitao je Pavić.

On je ukazao da narod RS ima i pravo da traži povratak izvornom Dejtonu od onih koji su bili njegovi pokrovitelji, ali i mnogo više – pravo da odlučuje o sopstvenoj sudbini.

– To je narod čije je nasilno otcepljenje od matične Jugoslavije 1992. godine podržao isti taj Zapad koji danas insistira na tome da pravo na otcepljenje unutar bivše republike te iste Jugoslavije ne postoji.

Srpski narod sa prostora BiH nije pitan ni da li želi da bude otcepljen od SFRJ ili od svojih sunarodnika preko Drine, niti da li želi da živi u istoj državi sa sarajevskim nastavljačima Handžar divizije. Ako se ne udovoljava zahtevu Srpske za povratak izvornom Dejtonu, dok se u isto vreme život u BiH pretvara svakodnevno u srpsku borbu za goli opstanak – šta može Srpska drugo da uradi, šta je logičnije da uradi, nego da traži, ako već ne može povratak na izvorni Dejton, pravo da samostalno odlučuje o tome kako će i s kim da živi, ukazao je Pavić.

Vranješ: „Izgradnja države“ protiv dejtonske BiH

Aleksandar Vranješ govorio je o problemu bošnjakizacije Bosne, odnosno o konceptu da „glavna nacija“ teži da nacionalizuje državu. Tako su, kako je ukazao, Bošnjaci u vreme posleratnog međunarodnog intervencionizma hteli da postanu „glavna nacija“ i tako dobiju nadoknadu za navodno viševjekovno ugnjetavanje od strane hrišćanskog i Istoka i Zapada, a dobili bi, pored tog statusa, i nacionalnu državu u granicama današnje BiH u kojoj bi druga dva naroda postala nacionalne manjine.

– „Bošnjakizacija Bosne“ podržana od strane dijela međunarodne zajednice, koja je na nasilan način pokušala da „izgradi državu“ BiH kakvu nisu mogli postići ni mirovnim inicijativama tokom rata niti u Dejtonu, jeste manifestacija bošnjačkog hegemonizma koja svoje opravdanje pronalazi u politici „viktimizacije“ kao svojevrsnog „prirodnog prava“ koje proizlazi iz tvrdnje da su Bošnjaci imali najveći broj žrtava u posljednjem ratu te da im na osnovu toga pripada više prava u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

– Iz tog hegemonističkog projekta i danas je prisutna težnja ka unitarizaciji BiH , odnosno bošnjakizaciji, umotana u „oblandu“ o građanskoj državi, rekao je Vranješ i upozorio da je to cilj bošnjačkih političkih poteza – od zloupotreba Ustavnog suda BiH pa do sve češćih poziva na rat.

Ljepojević: Zaštitnici BiH gube moć i preostala im je samo destrukcija

Siniša LJepojević objasnio je u kojoj meri RS zavisi od međunarodnih okolnosti i kako ih može iskoristiti u svoju korist.

– BiH je zapadni sramni protektorat, pa joj sudbina zavisi od kretanja i na Zapadu i u cijelom svijetu. Zaštitnici BiH gube moć i preostala im je samo destrukcija. Oni više nemaju kapaciteta da održavaju iluziju BiH kao države. To je samo gubljenje vremena, a kako kaže poslovica “Mrtvac se mora pokopati ma koliko ga voljeli”.

U savremenim geopolitičkim odnosima, na scenu moći se vraćaju sile za koje se na Zapadu vjerovalo da su dio prošlosti. To otvara mogućnost da RS sama odlučuje o svojoj sudbini. U ovoj fazi je prioritet odbrana RS unutar formalnog državnog okvira BiH, a tek poslije toga dolazi borba za samostalnost, rekao je LJepojević i ukazao da je uz odlučnost, najvažnije imati saveznike i podršku „ a Republika Srpska sada ima saveznike, nije sama“.

Milivojević (iz priloženog izlaganja): Izvorni Dejton je garancija opstanka Srpske

Zoran Milivojević je konstatovao da BiH nije suverena jer konstitutivni narodi nemaju mogućnost izražavanja slobodne volje s obzirom da postoji i radi Savet za zaštitu mira, Ustavni sud sa stranim sudijama, visoki predstavnik sa Bonskim ovlašćenjima koja ilustruje „drastični Inckov zakon“.

– „Evropska perspektiva“ i formula svetle budućnosti sa proširenjem EU daleko su od realnosti,dovedeni su u pitanje nacionalni interes i volja naroda, pa je traženje drugog prostora za optimalan razvoj legitiman cilj. U tu svrhu svi legalni instrumenti i priznata i poznata prava ne mogu biti uskraćeni jednom narodu.

Garancija opstanka RS i zaštite vitalnog interesa srpskog naroda u BiH, nalazi se – politički i međunarodnopravno – u izvornom Dejtonu. Stoga je puna primena normi izvornog Dejtona prva pretpostavka koliko-toliko stabilnog položaja RS . Zato je izvorni Dejton vododelnica za sudbinu jedinstvene BiH. Ako ga nema -nema ni ograničenja za izražavanje slobodnih volja konstitutivnih naroda u skladu sa međunarodnim standardima i normama, nacionalnim interesima i potrebama,a bez ugrožavanja drugih, poručio je Milivojević.

Proroković: Na definisanju srpskog sveta gotovo ništa se ne radi

Dušan Proroković je takođe govorio o ideji srpskog sveta i ukazao da se “uprkos zaklinjanju pojedinih političara da će se tome posvetiti, na definisanju srpskog sveta gotovo ništa se ne radi“.

– Da bi se jedinstven kulturni prostor, neophodni su jasna politička vizija, veći broj konkretnih projekata i institucije. Šta država Srbija, bez koje srpskog sveta ne može ni biti, danas ima od toga?

– Srbija nema kapacitete niti da artikuliše ideju srpskog sveta, a kamoli da je implementira.

Tu i tamo može se realizovati po neka ideja, usvojiti neki zakon, reagovati u nekoj situaciji, ali je takvo delovanje daleko od sveobuhvatnog pristupa i dugoročnog planiranja. Pri tome, svako pominjanje srpskog sveta je praćeno antisrpskom histerijom, jer je takav diskurs dugo pripreman, iako je srpska strana pokušavala da smiri tenzije i rešava pitanja – ukazao je Proroković.

Trifković (iz priloženog izlaganja): Bošnjaci nisu svesni da je BiH mrtvac koji hoda

– Na duge staze, u BiH nije moguć nikakav dogovor. Bošnjaci očekuju da prinudnu unitarizaciju donese neko, a taj neko je sve manje prisutan na Balkanu. Oni nisu svesni da je BiH mrtvac koji hoda i da opstaje jer ga pojedini međunarodni mentori održavaju na aparatima i u prividnom stanju života. Tog mrtvaca treba isključiti sa aparata za animaciju, ali je potrebno strpljenje i upornost.

– Srpska treba da se odupre svim pritiscima samoimenovanih prokonzula poput Palmera i Eskobara, jer oni nemaju stvarni autoritet niti stvarna ovlašćenja da nameću ma kakva nova rešenja – oni su pokušaju prevare poput butmirskog procesa, rekao je Srđa Trifković.

On je upozorio da Banja Luka mora dosledno da negira sva nametnuta rešenja, da opet na tapet stavi povratak svih oduzetih nadležnosti pa i Vojske Republike Srpske, jer ona nije ukinuta, već samo suspendovana, da insistira na izvornom Dejtonu i da ne dozvoli da neki misteriozni „duh“ ovog sporazuma bude prisilno nametnut.

Perišić: Postoje međunarodne okolnosti da Srpska povuče poslednji potez

Srđan Perišić je ocenio da je politički i pravni sistem BiH „u razvalinama“, te da je kriza kulminirala 2021, a BiH je nestala„samo što to niko nije zvanično potvrdio, jer bi to bilo priznanje drugog poraza Zapada u kratkom periodu,posle kraha u Avganistanu i na Bliskom istoku“.

Perišić je ocenio da postoje međunarodne okolnosti da Srpska povuče poslednji potez.

– Povratak Rusije, i pojava Kine, smanjuju mogućnost delovanja SAD na Balkanu, bez obzira što će SAD pokušati da skrše otpor politike Srpske. SAD nemaju više snagu da nameću rešenja na Balkanu – izuzev da im to Banjaluka i Beograd dozvole, rekao je Perišić i upozorio da će Zapad pokušati da iz izbornog takmičenja isključi Milorada Dodika, putem sankcionisanja, i/ili, da podrži dolazak opozicionih prozapadnih političkih partija na vlast obojenom revolucijom.

„U odgovoru na takvo delovanje Zapada, dosadašnja politika Srpske ne sme da se povuče! Jedina strategija delovanja je upornost i istrajnost – bez ikakvih kompromisa i u slučaju eventualnog pritiska iz Beograda“, rekao je Perišić.

Diana Milošević

(fakti.org)