Akademik Arbatov priznao da bi SAD mogle ponovo da upotrebe nuklearno oružje

Rukovodilac Centra za međunarodnu bezbednost Ruske akademije nauka akademik Aleksej Arbatov priznao je da bi SAD ponovo mogle da upotrebe nuklearno oružje u slučaju eskalacije situacije.

„U slučaju direktne konfrontacije, ukoliko dođe do dalje eskalacije ukrajinske krize, moguće je upotrebiti nuklearno oružje… Naravno, niko ga neće upotrebiti tek tako. Naprotiv, ovo je poslednja mera, ali to nije isključeno“, kaže Arbatov.

On je rekao da Amerikanci atomsko bombardovanje Hirošime i Nagasakija 1945. godine ne smatraju aktom agresije.

„Oni to smatraju činom odmazde protiv agresora. Sa ovim se može raspravljati, ali ovo je dominantna tačka gledišta u Sjedinjenim Državama“, rekao je Arbatov.

Ranije je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao da je neprihvatljivost nuklearnog rata principijelan stav Rusije .

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je rizik od nuklearnog sukoba zbog geopolitičkih tenzija sada najveći u poslednjih nekoliko decenija.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs