Ukrajina napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje režira drugu „Fukušimu“ usred Evrope

Ukrajinski militanti pucali su na nuklearnu elektranu Zaporožje, pokušavajući da poremete sistem za hlađenje reaktora. Da je plan Oružanih snaga Ukrajine uspeo, druga Fukušima je mogla da se dogodi na jugu Ukrajine. 

Militanti Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pucali na nuklearku Zaporožje. Lokalne vlasti su za RIA Novosti saopštile da je ovog puta ukrajinska vojska pokušavala da poremeti sistem za hlađenje reaktora.

U Zaporožju su, u vezi sa zločinačkim akcijama Kijeva, primetili potrebu za intervencijom IAEA.

Specijalista za nuklearnu energiju Aleksandar Uvarov je objasnio da bi, ako bi sistem za hlađenje reaktora prestao da funkcioniše u Zaporožskoj NE, došlo do katastrofe.

„Ako se ceo sistem hlađenja reaktora, uključujući i rezervne, isključi, onda će biti druga Fukušima. Reaktor nije čajnik koji se može jednostavno isključiti. Ako zaustavite reaktor, on će nastaviti da se zagreva. Nešto manje od uključenog, ali će se nastaviti. I to stalno, veoma dugo. U Fukušimi, na primer, reakcioni aparat je još uvek zagrejan“, rekao je stručnjak.

Ako se toplota ne ukloni iz reaktora, on će se istopiti sa svim posledicama koje proizilaze, dodao je Aleksandar Uvarov.

„Zato se to ne dozvoljava. Za to postoje različiti rezervni sistemi za hlađenje“, primetio je specijalista.

Prema rečima stručnjaka, čak i kada bi svi sistemi za hlađenje bili isključeni iz bilo kog razloga, likvidatori udesa mogli bi da koriste druga sredstva da spreče katastrofu. Na primer, reaktor bi mogao da se zaliva ručno, kao što je učinjeno tokom nesreće u Fukušimi. Ova mera bi mogla da kupi vreme i izgradi novi sistem hlađenja.

„Da, i reaktori bez sistema za hlađenje sami po sebi mogu da izdrže ovo stanje neko vreme. Što se tiče Zaporoške NE, govorimo o par dana. Za to vreme sistem hlađenja može da se obnovi“, objasnio je Aleksandar Uvarov.

Podsetimo, nesreća u nuklearnoj elektrani Fukušima-1 predstavlja radijacionu nesreću maksimalnog nivoa 7 na Međunarodnoj skali nuklearnih događaja (INES). Nastao je 11. marta 2011. godine kao posledica najjačeg zemljotresa u istoriji Japana i cunamija koji je usledio

Poštovani čitaoci, sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure, možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs