ADVOKATSKI ODBOR: Banke nas opelješile za 6 milijardi evra – Postoji još 14 miliona potencijalnih tužbi

Banke su opelješile građane za pet do šest milijardi evra, a sada Vrhovni kasacioni sud staje u njihovu odbranu uprkos ujednačenoj sudskoj praksi koja je stajala na stranu korisnika kredita.

To je zaključak je konferencije za novinare Advokatskog protestnog odbora održane danas u Medija centru u Beogradu, dva dana uoči najavljenog protestnog skupa koji će se održati u subotu u 14 časova ispred Ustavnog suda.

Advokat Miloš Andrijašević rekao je da su statistika, zakon i praksa međunarodnih sudova „na našoj strani“.

– Ustavni sud je stao na stanovište suprotno dopunjenom stavu od Vrhovnog kasacionog suda, odnosno da banke mogu da naplate samo trošak koji je u stvarnosti nastao, a ne nepostojeći trošak – kazao je on.

On je kazao da je u protekle četiri godine, do donošenja dopunjenog stava, doneto oko 30.000 presuda u tužbama protiv banaka, a sam VKS je doneo oko 1.000 revizijskih odluka.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

– I 99,99 odsto svih tih odluka sudova je u korist klijenata, uključujući i presude VKS – otkrio je Andrijašević.

– Prezentovane su neistine, da je postojala neujednačena sudska praksa, to je neistina, sudska praksa je u potpunosti ujednačena – istakao je on.

NJegov kolega Miško Dimitrijević, rekao je da će advokati razbiti mitove i laži u sredstvima indormisanja u vezi sa protestom advokata.

– Prvo, da su advokati stvorili masovne tužbe. Ko su generatori masovnih tužbi? Pre svega država, javna preduzeća i banke. Advokati su samo poslednja brana obespravljenih građana – kategoričan je Dimitrijević.

On je konstatovao da je za nekoga veće 2.000 dinara nego za nekoga 2 miliona evra, „jer mu te 2.000 znači da preživi“.

SUKOB U STUDIJU: Legendarni doktor Nestorović razbio činjenicama vakcinalnog lobistu dr Tomislava Stevanovića – ŠOK RAZGOVOR

– Postoje sporovi od 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 dinara, ali pitanje je svih pitanja koliko postoji tih sporova. Ukupno postoji po zvaničnoj evidenciji 14 miliona 360 hiljada potencijalnih predmeta. Toliko je kredita zaključeno u prethodnih 20 godina. Ako uzmemo da je u proseku 100 evra po jednom kreditu, to je milijardu i po evra. I plus kamata, to je tri milijarde evra, samo za troškove obrade kredita – istakao je on.

Dimitrijević je upitao zatim: „a gde su ostali troškovi?“.

– Gde je osiguranje kod NKOSK – Nacionalne korporacije za osiguranje kredita? Gde je 1% što banke uzimaju ako vratite kredit pre vremena? Pa, da li je normalno?! Umesto da nagrade te ljude što vrate kredit pre vremena, oni uzmu 1% što kredit vratiš unapred. Pa gde je razlika u krusu? Znači postoji mnogo, mnogo stvari koje su još preko troškova obrade kredita.  Kada sve to saberemo, dolazimo do cifre od 5-6 milijardi evra koje su banke nezakonito uzele od građana – izračunao je on.

Advokat Andrijašević je kazao da su nakon odluke VKS sudije zbunjene i ne znaju kako sada da postupaju.

– Do sada su donosili presude u korist korisnika banaka, klijenata. Imamo podatke, sve argumentovano, građansko odeljenje VKS čini 28 sudija, prema do sad objavljenim podacima, analizi presuda, 22 od 28 članova VKS je dokazivalo da banka može da naplati samo onaj trošak koji je nastao. Postavlja se pitanje kako je preostalih šest sudija nadglasalo njih dvadeset i dvoje – čudi se Andrijašević.

Advokat Dimitrijević je govorio i o tome kako se u medijima ljudi obeshrabruju da tuže banke.

– Gledao sam neke novinare koji kažu: „verovali ili ne, ja sam isto uzeo kredit kod banke, nisam čitao sitna slova, ali što bih ja tužio banke ili državu kad niko ne može da dobije spor protiv banaka i države“. Zamislite tu laž. Pa mi smo advokati dobili sve sporove protiv države i banaka. Sve. I policajci, poljoprivrednici, vojna lica, trudnice, ratne vojne invalide, pa one koji su davali svoja vozila tokom rata, sve što smo radili sve smo dobili. Ovde se pokušava da se narod obeshrabri da ne podnosi tužbe protvi države i banaka – zaključio je Dimitrijević.

Andrijašević je rekao da advokati ostaju jedina nezavisna institucija.

– I same sudije bi želele da uspemo u postupku, ali ne smeju javno da nas podrže. Svi smo u opasnosti – upozorio je on.

(pravda.rs)