Naslovnica IZA OGLEDALA 3 najneverovatnije teorije zavere koje su se pokazale kao istina

3 najneverovatnije teorije zavere koje su se pokazale kao istina

zavera top secret

[adsenseyu2]

Kada kažu da je vlada SAD planirala terorističke napade protiv meta na tlu SAD, da je CIA preuzela sve zapadne medije i da ih koristi za propagandu ili da su SAD tajno dovele na hiljade nacista da rade u SAD na tajnim projektima za federalnu vlast, rekli biste da su u pitanju teorije zavere.

Međutim, danas je 2015. godina, a mnoge „teorije zavere“  su se pokazale kao realnost.

Predstavljamo vam tri najneverovatnije egzibicije američke vlasti koje su dokazane istragom i potvrđene raznim dokumentima.

Operacija Nortvuds

Nakon što je invazija Zaliva svinja u Kubi propala 1961. godine, usred Hladnog rata, formulisan je tajni plan po imenu Operacija Nortvuds. Operaciju je odobrilo Zajedničko veće šefova, nakon čega je ona dospela na sto predsednika Kenedija, koji je odbio da je odobri. Operacija je pozivala na izvršenje terorističkih napada u SAD od strane vlade.

[adsenseyu4]

Planirana je komunistička kubanska teroristička kampanja u oblasti Majamija i drugih gradova u Floridi, pa čak i u Vašingtonu. Ona je trebalo da bude usmerena na kubanske izbeglice koje su tražile utočište u SAD. Oni su hteli da simuliraju ili da stvarno potope čamac Kubanaca koji su putovali do Floride ili da naprave eksploziju na nekom mestu i okrive kubanske agente, kako bi ukazali na umešanost kubanske vlade u teroristički napad.

Ukratko, da bi se opravdalo delovanje vojske SAD na Kubi, vojska je planirala da organizuje teroristički napad na američkom tlu. Ovo nije teorija zavere već je stvarno bilo u planu, a operacija nije sprovedena samo zato što je Kenedi rekao ne.

Operacija Ptica rugalica

Ova operacija CIA-e je počela kada i Hladni rat pedesetih godina prošlog veka. U pokušaju da se prikupe informacije i utiče na javno mnjenje, CIA je regrutovala novinare širom SAD. Program je funkcionisao gotovo tri decenije i predstavlja srž američkog žurnalizma. Ovi novinari su omogućili CIA-i da dođe do najprestižnijih inostranih medija

CIA je u jednom trenutku upravljala stotinama stranih novinara koji su joj slali informacije s ciljem njihovog korišćenja za tajnu propagandu.

Neki od odnosa između novinara i CIA-e su bili skriveni, dok su drugi bili poznati. Novinari su pružali razne usluge od prikupljanja informacija do špijuniranja komunističkih država. Neki od novinara su dobili Pulicerovu nagradu. U mnogim slučajevima CIA-ini dokumenti pokazuju da su novinari vršili zadatke za CIA-u uz odobrenje uprave američkih vodećih novinskih organizacija.

[adsenseyu1]

Operacija Spajalica

Operacija Spajalica je bilo šifrovano ime za operaciju u kojoj su američke obaveštajne i vojne službe tajno dovele nacističke naučnike u SAD kada se završio Drugi svetski rat.

SAD su pokazale naročito interesovanje za naučnike specijalizovane za aerodinamiku i rakete, hemijska oružja, hemijsku tehnologiju i medicinu. Ovi naučnici i njihove porodice su tajno dovedeni u SAD bez odobrenja Stejt departmenta. To je zato što članovi nacističke partije i SS-a nisu mogli dobiti vizu pošto su bili zavedeni kao ratni zločinci.

Predsednik Truman je naredio da se zabrani ulazak svim „članovima nacističke partije i učesnicima aktivnosti nacista“. Da bi zaobišla Trumanovo naređenje, Agencija za zajedniče obaveštajne ciljeve (JIOA) je kreirala lažne političke biografije za naučnike. Svako od naučnika je zatim dobio odobrenje da uđe u SAD, što im je omogućilo da rade na tajnim projektima za vojsku SAD.

Oko 1.500 nacističkih naučnika je završilo u raznim vojnim laboratorijama, gde su radili na raketnim tehnologijama i drugim naučnim poduhvatima. Ovo delovanje je dovelo do osnivanja NASA-e i američkog ICBM programa.

Iako se ove tri teorije navode kao teorije zavere, postoje konkretni dokazi da su one stvarne. Ovakve vrste zavera će nastaviti da se dešavaju dok god ljudi budu nabijali glavu u pesak.

Ukoliko je vlada SAD uspela da sprovede ovakve operacije, ne možemo a da se ne zapitamo kakve slične tajne operacije trenutno sprovodi, a da američka javnost ne zna za to.

Jay Syrmopoulos (The Free Thought Project)

Webtribune.rs

[adsenseyu2]