Naslovnica ŽIVOT 11 prirodnih antibiotika koje su naši dedovi koristili umesto pilula

11 prirodnih antibiotika koje su naši dedovi koristili umesto pilula

[adsenseyu3]

dghjr54f

[adsenseyu2]

Preterana upotreba antibiotika proteklih godina je dostigla maksimum. Usled toga, pojavile su se „superbakterije“ – bakterije otporne na antibiotike koje evoluiraju brže nego što naučnici uspevaju da pronađu lek protiv njih. Predviđa se da će u budućnosti bakterije dospeti na vrh lanca ishrane.

Farmaceutski antibiotici su razvijeni tek četrdesetih godina prošlog veka. Do tada su se koristili prirodni antibiotici, tj. hrana i biljke koji su pomagali pri zaštiti od virusnih infekcija i bolesti na dnevnoj bazi. Globalna holistička medicina još uvek koristi mnoge od ovih prirodnih antibiotika.

Naši preci su koristili organske antibiotike iz prirode kako bi se izborili sa infekcijama. Stoga ne bi bilo loše da se podsetimo kako su oni to radili, u slučaju da se razbolimo.

Origano i ulje od origana

Sigurno ste koristili origano nekad da začinite hranu, a pritom niste imali pojma da on pozitivno deluje na zdravlje. Pored svojih antibakterijskih svojstava, origano potpomaže varenje i stimuliše gubitak težine. Karvakrol, ulje prisutno u origano, pokazalo se kao veoma uspešno u borbi protiv infektivnih bakterija. Ono veoma efikasno leči digestivne infekcije i definitivno predstavlja nešto više od začina.

[adsenseyu4]

Jabukovo sirće

U neverovatne efekte jabukovog sirćeta spadaju antibiotska i antiseptička svojstva, ali i alkalizacija sistema na prirodan način, što pomaže pri smanjivanju nivoa holesterola i smanjivanju rizika nastanka raka.

Jabukovo sirće se takođe može primenjivati kao dezinficijens ili za sterilizaciju.

ztrhrgh

Med

Poznato je da su drevni Rimljani koristili med na bojištu kako bi izlečili rane i borili se protiv infekcija.

Med se i dalje smatra jednim od najefikasnijih prirodnih antibiotika na svetu, primarno zbog svojih antimikrobnih, antizapaljenskih i antiseptičkih svojstava. Manuka med sa Novog Zelanda ima najviše antioksidanata od svih vrsta meda, pa je samim tim i najzdraviji.

Med sadrži enzim koji oslobađa hidrogen peroksid. Upravo taj proces podržava organizam u borbi protiv infekcije i sprečava razmnožavanje bakterija. Med čisti krv od toksina i pomaže da jetra funkcioniše efikasno. Takođe dobro deluje na digestivni trakt.

[adsenseyu1]

Ukoliko želite da podstaknete svoj imunitet, pomešajte med sa cimetom kako biste povećali broj belih krvnih ćelija. Najbolji izbor je organski, neprerađeni med, pošto proces pasterizacije slabi antioksidativnu moć meda.

Kurkuma

Pored svoje boje i ukusa, kurkuma je poznata i po blagotvornom efektu po zdravlje. Ovaj začin je odličan za suzbijanje bakterija. Radi optimalnih rezultata, najbolje je da ukombinujete kurkumu i med i primenite ovu smešu na inficirana mesta na koži.

Beli luk

Ovo povrće ima neverovatna isceljujuća svojstva. Beli luk je veoma efikasan u borbi protiv manjih infekcija kao što su prehlade, pošto ubija bacile pre nego što počnu štetno da deluju. Beli luk sadrži alicin koji se bori protiv bakterija, kvasca, parazita i ostalih mikroorganizama. Beli luk ni na koji način ne može da škodi vašem zdravlju.

Ekstrakt semenki grejpfruta

Nedavno je objavljena studija u kojoj se navodi da je ekstrakt semenki grejpfruta pogodan za suzbijanje preko 800 vrsta virusa, bakterija, gljivica i parazita.

Ekstrakt semenki grejpfruta poseduje brojne antioksidante, podiže imunitet, prirodnim putem alkalizuje organizam i potpomaže varenje stimulisanjem crevne flore.

[adsenseyu7]

Ehinacea

Možda niste čuli za ovu biljku, ali ona je bezbedna i prilično rasprostranjena. Konzumiranje ove biljke potpomaže suzbijanju gripa i prehlade i odlično je rešenje u slučaju virusnih infekcija.

Kupus

Kupus sadrži sumporna jedinjenja koja su pokazala pozitivan efekat u borbi protiv raka.

Mnogi ljudi nisu upoznati sa činjenicom da je kupus pun vitamina C. Samo jedna šolja kupusa sadrži 75% dnevnog unosa vitamina C.

Usled prirodnih antibakterijskih svojstava, konzumiranje soka od kupusa zaslađenog medom je odličan način da poboljšate varenje, sprečite bolesti i održite idealnu telesnu težinu.

Devičansko ulje od kokosa

Pogodnosti kokosovog ulja su beskrajne. Ono je puno antifungalnih i antimikrobnih osobina, ali i antioksidanata koji se ne mogu naći nigde drugde u prirodi.

Koristite kokosovo ulje za podizanje imuniteta, održavanje nivoa holesterola, nivoa šećera u krvi i jačanje moždane aktivnosti. Kokosovo ulje je bezbedno da se koristi i spolja i iznutra.

Dodajte kašiku kokosovog ulja u jutarnju kafu da povećate energiju i rasčistite glavu za dan koji sledi.

 

Fermentisana hrana

Kefir i probiotski jogurti, ali i neprerađena turšija su odlične namirnice za crevnu floru koje nas štite od raka i koje održavaju naš organizam zdravim.

Koloidno srebro

Koloidno srebro predstavlja prirodni antibiotik koji je u upotrebi godinama.

Koloidno srebro se sme koristiti samo povremeno, pošto prevelika količina srebra u organizmu može biti toksična. Ipak, koloidno srebro inaktivira enzime neophodne za razmnožavanje bakterija i virusa, te je odličan prirodni antibiotik.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]