Zastrašujuće tvrdnje Kedmija: U slučaju svetskog konflikta Rusija će stići do SAD

Vojno-politički ekspert Jakov Kedmi je na Jutjub kanalu „Vojni poslovi“ nedavnim rečima ruskog lidera Vladimira Putina „devalvirao“ pokušaj SAD da se sakriju iza NATO i Finske od Rusije.

Širenje NATO-a neće pomoći SAD da se odbrani od Rusije u slučaju globalnog sukoba. Izraelski stručnjak Jakov Kedmi objasnio je ovo citatom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Budućnost Severnoatlantske alijanse biće određena njenom ulogom u obezbeđivanju bezbednosti SAD, siguran je Kedmi. Akcije takvih država provokatora kao što su Litvanija i Poljska, koje stalno stavljaju NATO na ivicu direktnog sukoba sa Rusijom, stvaraju nepotrebne rizike za Amerikance.

Sve to, smatra ekspert, navodi Vašington da sve ozbiljnije razmišlja o beskorisnosti vojnog bloka.

„SAD gledaju da li im treba NATO – ili je to teret. Ako je rešenje i dalja eskalacija između Rusije i SAD, kakva je onda uloga NATO-a?

Alijansa bi mogla, poput Litvanije danas, da zakomplikuje odnose i uvuče Amerikance u sukob koji oni ne žele. NATO ne može pomoći SAD. Jedino o čemu su Amerikanci razmišljali i kada su hteli da prošire NATO na Ukrajinu, kada su želeli da tamo privuku Finsku i Švedsku, bilo je da se približe Rusiji“, rekao je Kedmi.

Govoreći o beskorisnosti NATO-a i širenju Alijanse, ekspert je podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šef države je više puta napomenuo da će u slučaju prelaska crvenih linija Ruske Federacije i direktne vojne pretnje po njenu bezbednost uslediti udar ne samo na mesta odakle će doći neposredna pretnja, već i na centre odluka. Kedmi je uveren da je reč o Sjedinjenim Državama, a to suštinski menja dugoročni koncept pokrivanja američke teritorije od strane zemalja NATO-a.

„Predsednik Rusije je odredio: gde god da je sukob, udarac će biti na Vašington. Šta je poenta Baltika ili Finske u NATO-u ako je odatle nemoguće uraditi bilo šta ozbiljno? Rusija će jednostavno uništiti baze koje će tamo biti.

Preskupo je stvoriti baze koje neće služiti ničemu u velikom ratu, jer Rusija zna gde da udari i gde su centri odlučivanja.

Baze u Finskoj neće zaštititi Vašington, Njujork i Los Anđeles“, rekao je Kedmi na Jutjub kanalu Militari Business .

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs