ZASTRAŠUJUĆE SAZNANJE: Pre nego što je život uništen na Marsu, prenet je na Zemlju

mars

Prema najnovijoj naučnoj studiji,  život se prvo razvio na Marsu a na Zemlju je dospeo putem meteorita.

Astrofizičar Džejson Stefen je posmatrao koliko ima solarnih sistema sa dve ili više planeta u takozvanoj naseljivoj zoni, odnosno na dovoljnoj udaljenosti od njihovog sunca da bi temperatura za nastanak tečne vode, atmosfere i života bila optimalna.

Iako je Mars od Zemlje udaljen oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, naučnici veruju da je ta planeta nekada bila toplija i da su na njoj postojali nekakvi oblici mikroskopskog života.

Ipak, svi naučnici se slažu da se u nekom momentu dogodila neka katastrofa zbog koje na Marsu više nije moglo da bude života.

NASA je nedavno navela da je otkrila da je Mars nekada imao atmosferu zahvaljujući kojoj je posedovao brojne okeane i druge izvore vode, ali da je ta atmosfera uništena usled solarnih vetrova.

Stefen i njegov tim su istraživali proces litopanspermije – vid prenosa života sa jedne planete na drugu putem meteorita.

Portparol tima je rekao: „Na Zemlji je pronađeno više od 100 meteorita poreklom sa Marsa. Naučnici Džejson Stefen i Gondži Li su identifikovali brojne faktore koji su mogli dovesti do prebacivanja života sa jedne planete na drugu, ali i utvrdili da je život mogao istovremeno da postoji na obe planete“.

„Moguće je da je život postojao istovremeno na obe planete“, rekao je Stefen.

Tim naučnika veruje da je naša galaksija, Mlečni put, mesto u kom se nalaze milijarde planetarnih sistema od kojih je bar jedna u svakom od njih naseljiva.

NASA-ina letelica Kepler je pronašla parove planeta u sličnim orbitama. U takvim slučajevima, obe planete bi mogle da budu naseljene.

„Zanimljivo je zamisliti sistem u kom dve planete poput Zemlje orbitiraju jedna pored druge“, rekao je Stefen. „One bi mogle da se nalaze jedna od druge na razdaljini 40 puta većoj od one između Zemlje i Meseca. Istovremeno, Mars se od Zemlje nalazi na udaljenosti 200 puta većoj od one do Meseca“.

NASA-in rover Curiosity već neko vreme istražuje površinu Marsa ne bi li pronašao neki oblik života, ali do sada nije pronašao ništa slično, iako je otkrio nešto što su nekada bila rečna korita.

Tim je zaključio da je mogućnost za prenos života veća što se planete nalaze bliže jedna drugoj.

Prvenstveno, energija usled udara meteora je mnogo manja ako se planete nalaze na manjoj udaljenosti, a samim tim je i veća šansa da će mikroorganizmi koji se tim putem prenesu preživeti udar.

Takođe, vremenska razdaljina je znatno manja.

Webtribune