Zašto se ženama vraća rak dojke nakon mastektomije?

fhkeuiewhflwejoks

Ako saznate da imate rak dojke, vaš prvi instinkt bi mogao biti da ga se rešite na bilo koji način. Uraditi mastektomiju nije odluka koju bilo koja žena podnosi lako, naravno, ali za mnoge se ideja o žrtvovanju dojke da bi se rešili raka čini kao dobra stvar.

Međutim, nažalost, mastektomija nije kraj priče o raku dojke kod mnogih žena – za neke je to samo početak.

Zapravo, pacijenti sa rakom dojke verovatno imaju veći rizik da im se rak vrati i raširi u prvih godinu i po dana nakon mastektomije, ili nakon uklanjanja tumora zajedno sa okolnim zdravim tkivom.

Sada je studija Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa otkrila da je zapravo proces lečenja hirurškog ožiljka taj koji uzrokuje povratak raka dojke kod žena nakon operacije. To je komplikovan mehanizam koji ima veze sa vašim imunim sistemom, čiji je osnovni režim da zaustavi širenje raka.

Dok se oporavljate od mastektomije, ove lekovite sile bivaju odvraćene od njihovog posla da spreče širenje rake i bivaju primorane da se fokusiraju na zatvaranje rane, sprečavanje infekcija, podsticanje rasta krvnih sudova, i promovisanje poravke. Drugim rečima, one su jednostavno prezauzete da bi sprečile ćelije raka da se prošire na druge delove tela.

Reakcija rane je ta koja omogućava da rasprostranjene ćelije raka rastu i uspevaju, formirajući tumore u drugim delovima tela pacijenta, kao što su pluća, jetra i mozak. U mnogim slučajevima to može biti još opasnije od prvobitnog tumora dojke, što je zaista zastrašujuće.

Ako ste već imali mastektomiju ili imate dobar razlog da je obavite, možete pokušati da kroz zdravu ishranu minimalizujete šanse da vam se ovo dogodi. Konzumiranje namirnica bogatih antioksidantima može pomoći u borbi protiv raka i u zaštiti tela od širenja. Neki odlični izbori uključuju zeleno povrće, tamnu čokoladu i bobice. Svi oni su korisni čak i ako nemate rak, jer podržavaju zdrav imuni sistem uopšte.

Istraživači takođe sugerišu da antiinflamatorni lekovi mogu pomoći da se imuni sistem zadrži pod kontrolom, tako da rak ne može da se proširi. Testovi sa miševima su pokazali da je ovo još jedan efikasan put, ali je potrebno više studija da se vidi koliko bi to moglo biti uspešno kod ljudi.

Mastektomija ne smanjuje rizik od smrti od raka

Studija o više od pola miliona američkih pacijenata sa rakom dojke tokom perioda od osam godina je otkrila da dvostruka mastektomija ne nudi značajnu zaštitu ženama od vraćanja njihovog raka. Postoji nekoliko specifičnih slučajeva gde bi to moglo biti korisno, kao što je kod onih koji imaju snažnu porodičnu istoriju raka jajnika ili dojke, ili ličnu istoriju zračenja, ali uopšteno, dvostruka mastektomija ne pomaže ženama da žive duže.

Ovo je posebno zabrinjavajuće zbog pozadine povećanih dvostrukih mastektomija koje uključuju jednu kancerogenu i jednu zdravu dojku, zahvat koji se povećao sa 4 odsto pacijenata 2002. godine na skoro 13 odsto 2012. godine. U nekim slučajevima, žene su prolazile kroz ovaj zahvat iz straha vraćanja za šta stručnjaci kažu da je nesrazmeran pravom riziku, dok bi druge mogle biti naterane na to od strane doktora kojima je na pameti samo profit.

Rak je apsolutno zastrašujući, ali je važno razmotriti sve činjenice pre nego što prođete kroz tako dramatičan zahvat. Dobijanje drugog, pa čak i trećeg mišljenja ponekad može pomoći u sagledavanju stvari, naročito od doktora koji neće profitirati od operacije, a istraživanje alternativa može pomoći ljudima da se umire.

Ponekad je mastektomija zaista najbolji izbor, ali mnogi od nas su uslovljeni da veruju da su operacije i hemoterapije jedini način da se rešimo raka, a to jednostavno nije uvek slučaj.

Webtribune.rs