ZAPOČELI RAT KOJI NISU SMELI: Rusija i Kina slamaju SAD na najopasnijem mestu – PANIKA NA VOL STRITU

tramp

Američke kompanije koje se bave proizvodnjom nafte iz škriljaca se suočavaju sa velikim nedostatkom sredstava. Prošle godine su ulagači s Vol Strita u odnosu na 2016. godinu u ovu industriju prepolovili investicije, a ako ulaganja uporedimo s onima iz 2012. godine, ona su pala za dve trećine.

Šta se događa na tržištu nafte iz škriljaca i zašto investitori beže od njega?

Između 2010. i 2014. su tehnološki razvoj i visoke cene nafte doveli do povećanja ulaganja u proizvodnju nafte iz američkih ležišta škriljaca. Ali 2015. je cena nafte naglo pala i proizvođači ovog sektora su se doslovno morali boriti da prežive.

Oko stotinu proizvođača s ukupnim dugom većim od 70 milijardi dolara je bankrotiralo. Suočene sa smanjenim ulaganjima, kako bi ostale na površini kompanije su iskoristile vlastiti kapital uz smanjenje troškova. Zahvaljujući poboljšanoj efikasnosti proizvodnih tehnologija, tržište se 2017. oporavilo, a ulaganja su porasla za 60%. Ali sektor je još uvek daleko od profitabilnog.

“Hiljade depozita škriljaca koja se kopaju u poslednjih pet godina daju manje nafte i gasa nego što su njihovi vlasnici obećali ulagačima. To otvara pitanje je li bušenje škriljaca, koje je povezano s nadama Sjedinjenih Država u transformaciju zemlje u naftnu supersilu, zaista obećavajuće i profitabilno”, kaže The Wall Street Journal.

Tokom sledećih trideset godina će proizvođači iz škriljaca dobiti gotovo milijardu barela nafte i gasa manje nego što se prvobitno očekivalo, što je manjak od oko 30 milijardi dolara prethodno predviđenog iznosa.

Trenutno su Sjedinjene Države dosegle rekordnu proizvodnju nafte od 11,5 miliona barela dnevno, uglavnom zbog eksplozije industrije škriljaca. Međutim, piše The Wall Street Journal, biće vrlo teško održavati tako visoke pokazatelje. Kompanije će morati da kopaju sve više bunara, što znači ogromne dodatne troškove. Ali novca više nema. Od septembra su cene sirove nafte pale za gotovo 40%. Zato se izdaci moraju smanjiti, uz rezanje planiranih većih ulaganja.

“Umorni od gubitka novca”

“Ulagači su umorni od gubitka novca. Mnogi od njih već govore kompanijama da se neće vratiti ako se industrija ne disciplinuje ”, kaže Tod Heltman, glavni energetski analitičar grupe Neuberger Berman, jedne od vodećih svetskih kompanija za upravljanje, koja poseduje udele u kompanijama škriljaca.

Prema rečima stručnjaka, proizvođači škriljaca su ušli u začarani krug. Karakteristika ovog sektora je brzo iscrpljivanje bušotina, jer ubrzo nakon završetka bušenja, proizvodnja na poljima naglo opada i više se ne može govoriti o početnim količinama proizvodnje.

“Da bi kompenzovale manjak, kompanije moraju da povećaju broj novih bušotina, što je nemoguće bez dodatnih troškova. Ali, investitori ne žele da kupuju imovinu kompanija koje su povećale svoje budžete za bušenje, jer ne mogu da računaju na rast cena nafte”, kaže Pal Kibsgard, direktor kompanije Schlumberger.

Smanjenje budžeta

Snažan nedostatak ulaganja tera kompanije da revidiraju svoje planove proizvodnje. Već u decembru su proizvođači škriljaca rezanjem budžeta za tekuću godinu usvojili  režim štednje, po prvi put nakon nekoliko godina. Veliki proizvođači kao što su Centennial Resource Development, Diamondback Energy i Parsley Energy smanjili su planiranu potrošnju za oko 15%.

Apsolutna zavisnost od cena nafte je jedan od glavnih problema ovog sektora.

Direktor BP-a Robert Dadli žali što “za razliku od Saudijske Arabije i Rusije, koji regulišu proizvodnju prema potražnji, američko tržište nafte iz škriljca reaguje samo na cene”.

Uz cenu barela WTI nafte od 57 dolara, čak i neznatno povećanje troškova kreditiranja bilo bi dovoljno da 2019. neke kompanije ostanu bez svih potencijalnih prihoda.

“Za pokretanje novih projekata barel WTI nafta mora koštati i zadržati se na oko 60 dolara”, izjavio je Džon Hes, čelnik kompanije Hess, jedne od najvećih američkih kompanija iz sektora škriljaca.

Međutim, čak i pod povoljnim uslovima u smislu cena, potencijal za proizvodnju škriljaca je vrlo ograničen. Prema Hesovim predviđanjima, narednih godina će proizvođači nafte i gasa iz škriljaca verovatno povećati svoj udeo u svetskom snabdevanju na 10%, ali će se rast tada zaustaviti zbog iscrpljivanja rezervi.

(logicno.com)