Zapad mora da ukine sankcije da bi Rusija pristala na mir

Zapadne sankcije Rusiji bile su potpuni neuspeh; da bi se zaključio mirovni sporazum o Ukrajini, moraće da budu ukinute, napisala je analitičarka Sofija Ampgkarijan u članku za „Responsible Statecraft“.

Prema njenim rečima, Zapad treba da prepozna tešku istinu: sankcije, kao i zamrznuta ruska imovina, „mogu postati neophodna žrtva tokom mirovnih pregovora“ sa Rusijom.

Ekspert je ukazala i na efikasne mere kojima je Moskva uspela da preživi ekonomski rat. Kako je podsetila Ampgkarijan, Banka Rusije je „veoma brzo“ reagovala na uvođenje sankcija, ograničavajući slobodno kretanje kapitala u inostranstvu i podižući ključnu stopu na 20 odsto.

Pritom, ograničenja uopšte nisu uticala na rast ruske spoljne trgovine. Prema mišljenju analitičara, Zapad je u velikoj meri potcenio spremnost drugih zemalja da ignorišu ekonomska ograničenja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Osim toga, piše Ampgkarian, izjave zapadnih lidera da je ruska ekonomija suočena sa neizbežnim „kolapsom“ imaju za cilj da uteše glasače koji pate od „kolateralnih“ posledica njihovih postupaka.

„ Sankcije Rusiji postale su najupečatljiviji primer neuspeha sankcione politike“, zaključila je ona.

Ranije je poslanik u Evropskom parlamentu iz Francuske Tjeri Marijani rekao da su antiruske sankcije učinile Evropu siromašnijom, a Moskvu jačom. On je dodao da je cilj ograničenja bio kolaps ruske ekonomije, ali se to nije dogodilo.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social