Naslovnica U FOKUSU Zapad je zabrinut, Rusija ovde šalje avione

Zapad je zabrinut, Rusija ovde šalje avione

Iran će do marta dobiti određeni broj ruskih borbenih aviona Suhoj Su-35 u okviru vojne narudžbe koja uključuje odbrambene sisteme, rakete i helikoptere.

To je prenela novinska agencija Tasnim, pozivajući se na intervju sa poslanikom, a prenosi Blumberg.

Šahrijar Hejdari, koji je član parlamentarne komisije Islamske Republike za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku, nije precizirao broj naručenih letelica.

„Većina ovog oružja uskoro će ući u zemlju. Na primer, borbeni avioni Suhoj Su-35 će stići u Iran početkom sledeće godine“, rekao je Hejdari, misleći na persijsku kalendarsku godinu koja počinje 21. marta.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Zapad je zabrinut zbog širenja veza između Irana i Rusije usred sukoba u Ukrajini. Iranska isporuka vojnih dronova Rusiji postala je ključna tačka spora između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Teherana.

Iran je negirao da je isporučio dronove Rusiji, a na napetom sastanku Saveta bezbednosti UN prošlog meseca, Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u UN, nazvao je optužbe „očigledno izmišljenim i lažnim“.

Heidarijevi komentari takođe dolaze u trenutku kada se Islamska Republika suočava sa sve većim međunarodnim kritikama zbog svog gušenja antivladinih nemira i pogubljenja demonstranata.

Američka novinska agencija za ljudska prava (HRANA) objavila je u najnovijem izveštaju iz decembra da je od 16. septembra do utorka, 20. decembra, ubijeno najmanje 506 demonstranata, od kojih je najmanje 69 bilo maloletnih.

(jutarnji list)