ZAMAZIVANJE: Kad otcepljuju Kosovo pa preporučuju Albancima da govore srpski

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da očekuje da Beograd i Priština usklade svoje stavove u dijalogu u narednim nedeljama.

Ona je danas na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka zatvorenog za javnost sa predstavnicima civilnog društva iz srpske zajednice u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekla da je o dijalogu razgovarala i sa premijerom privremenih institucija u prištini Aljbinom Kurtijem, prenosi Koha.

„Razgovarali smo i o proceduri za bavljenje pitanjem dijaloga, ali nismo se fokusirali samo na jednu specifičnost. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama videti približavanje stavova, što se može postići samo pregovorima“, rekla je fon Kramon.

Ona je na konferenciji pozvala političare iz Prištine da posete sever Kosova i da kontaktiraju srpske političke lidere na KiM i dodala da kosovski lideri govore srpski jezik i da nije teško da posete sever Kosova, prenosi Kljan Kosova.

Kako je rekla, sever je sastavni deo KiM i njegovih građana.

Dodaje se da je ona tokom boravka na severu Kosova posetila radove na deponiji koju EU gradi za četiri opštine na severu.

(tanjug)