Naslovnica U FOKUSU Zaharova: Zapad namerava da uništi Ukrajinu isporukom granata sa osiromašenim uranijumom

Zaharova: Zapad namerava da uništi Ukrajinu isporukom granata sa osiromašenim uranijumom

Upotreba te municije je genocid nad stanovništvom teritorija na kojima se koristi ova vrsta oružja, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su planovi Velike Britanije da Kijevu isporuči municiju sa osiromašenim uranijumom nepromišljena provokacija koja ima za cilj da sukob u Ukrajini dovede u novu fazu konfrontacije.

„Ovo je još jedna britanska provokacija, koja ima za cilj da situaciju u Ukrajini dovede u novu rundu agresije, sukoba i konfrontacije, jednostavno da dobije novu dimenziju. Ovde je reč o apsolutnoj nepromišljenosti, neodgovornosti Anglosaksonaca, pre svega mislim na anglosaksonski dvojac London i Vašington“, navela je Zaharova za radio Sputnjik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ona je naglasila da najava Londona da će isporučiti Kijevu projektile sa osiromašenim uranijumom svedoči o neskrivenoj nameri Zapada da konačno uništi Ukrajinu.

„Sve što čujemo od NATO zemalja, na čelu sa SAD i Britanijom – o mirnom rešenju, o budućnosti Ukrajine, blagostanju ukrajinskog naroda – sve je laž, obmana, apsolutna sluđivanje svetske zajednice. Zapravo, cilj je sasvim drugi. Ovde se završavaju svi razgovori o dobrobiti Ukrajine u budućnosti, posle najava o isporuci granata sa osiromašenim uranijumom“, istakla je.
Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom je, zaključila je Zaharova, genocid nad stanovništvom teritorija gde se koristi ova vrsta oružja.

[adsenseyu1]

Podsetimo, britanska ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi izjavila je da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, prebaciti i municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov izjavio je da je Moskva još u januaru upozorila da tenkovi „leopard 2“, borbena vozila pešadije „bredli“ i „marder“ koja se isporučuju Ukrajincima mogu da nose podmornice i kalibarske oklopne granate sa uranijumskim jezgrom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je da najava Velike Britanije da će Ukrajini obezbediti municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo „sve manje koraka“ do nuklearnog sukoba.

„Nije slučajnost što pominjem korake. Sve je manje koraka“, rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje da li plan da se Ukrajini obezbedi municija sa osiromašenim uranijumom „gura svet korak bliže ka nuklearnom sukobu“, preneo je TASS.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)

[adsenseyu4]