Zaharova: Odluke suda u Hagu nemaju nikakav značaj – Medvedev: Znate gde da upotrebite taj papir

Odluke Međunarodnog suda u Hagu nemaju nikakav značaj kada je u pitanju Ruska Federacija, podsetila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući poslednji nalog Haga da se uhapsi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Zaharova je podsetila da Moskva nije ratifikovala odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda, te da stoga Rusija više ne sarađuje sa ovom organizacijom.

„Odredbe ovog međunarodnog suda nemaju pravnu osnovu kada je u pitanju Rusija“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Juče je, inače, portparolka Ministarstva inostranih poslova podsetila da Rusija, budući da nije ratifikovala Rimski statut ovog suda, prema njemu nema nikakve obaveze, te da zbog toga sa njim i ne sarađuje.

Jurisdikciju suda u Hagu, međutim, ne priznaju ni Kina, Indija, Iran, Izrael, ali ni Sjedinjene Američke Države, koje su za ovaj sud ranije rekle da „narušava nacionalne interese SAD-a“. I ne samo to. Vašington je sa nizom drugih zemalja potpisao sporazum o tome da se američki građani ne smeju predavati sudu u Hagu, jer bi, u suprotnom, mogla uslediti oštra reakcija.

Poslednju odluku suda u Hagu prokomentarisao je i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

On je poručio da „ne treba objašnjavati gde bi se ovaj dokument o hapšenju trebalo iskoristiti“, aludirajući na to da je on potpuno beskoristan, te da nalikuje na toalet papir.

Portparol Kremlja i ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je ono što se danas desilo nečuveno i neprihvatljivo.

„Rusija, kao i brojne države, ne priznaje nadležnost ovog suda i, shodno tome, bilo kakve odluke ove vrste nemaju pravnu osnovu kada je u pitanju Ruska Federacija“, ocenjuju iz Kremlja.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Sluckij poručio je da bi nalog za hapšenje trebalo da bude upućen predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i njegovim zapadnim pokroviteljima, „jer su oni pravni vojni zločinci“, a ne predsedniku Rusije.

Drugi ruski političari izjavili su da bi, zapravo, trebalo uhapsiti sve članove ovog suda u Hagu.

Sa ovim se složio i predsedavajući odbora za ustavno zakonodavstvo Saveta federacije Rusije i jedan od najboljih pravnika te zemlje Andrej Klišas. On je izjavio da bi Moskva trebalo da odgovori tako što će izdati nalog za hapšenje svih sudija Međunarodnog suda u Hagu.

Oglasila se i Marija Ljvova-Belova, dečiji ombudsman, čije se ime zajedno sa Putinom našlo u dokumentu iz Haga. Ona je ironično prokomentarisala poziv za njeno hapšenje, rekavši da je „vrlo dobro što je međunarodna zajednica ocenila to kako Rusija pomaže deci i što ih ne ostavlja u zoni Specijalne vojne operacije“.

„Rusija se trudi da deci obezbedi dobre uslove, da budu okružena ljudima koji ih vole i koji brinu o njima“, rekla je Ljvova-Belova novinarima, a zatim dodala da „će biti vrlo interesantno da se vidi šta će se dalje desiti“.

„Mi nastavljamo da radimo svoj posao“, poručila je ona.

Predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin nazvao je današnju odluku suda „glupošću“ i dokazom da „na Zapadu vlada histerija“.

„Vašington i Brisel su iskoristili sav kapacitet sankcija i neprijateljskih akcija. Nisu uspeli da slome građane Ruske Federacije i unište našu ekonomiju. Vašington i Brisel shvataju jednu stvar, a to je da dok postoji Putin, postojaće i Rusija. Zbog toga ga i napadaju. Ali Putinova snaga je u podršci njegovog naroda i tome što se društvo okuplja oko njega. Bilo kakvi napadi na našeg Predsednika ocenjujemo kao agresiju protiv naše zemlje“, oštro je prokomentarisao Volodin.

Prvi zamenik predsednika međunarodnog odbora Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov rekao je da su oni članovi suda koji su izdali naređenje za Putinovo hapšenje kriminalci. On je dodao da će, ukoliko to bude bilo potrebno, Rusija njima suditi „u okviru sednice međunarodnog tribunala u Donjecku“.

„Doći ćemo i u Hag ako treba“, poručio je on za „RIA Novosti“, a zatim na Telegramu dodao „da bi sud u Hagu trebalo uništiti“.

Glavna urednica RT-a i „RIA Novosti“ Margarita Simonjan napisala je na Telegramu da bi „volela da vidi onu zemlju koja bi, po nalogu Haga, uhapsila Putina“.

„Za osam minuta doleće atomska bomba. Ili koliko je već potrebno da doleti do glavnog grada“, upozorila je Simonjan.

Lider Krima Sergej Cekov izjavio je da nalog za hapšenje predsednika Rusije pokazuje svu ništavnost pravnih institucija na Zapadu. I ovaj zvaničnik je istakao da „odluka suda neće imati nikakve pravne posledice po Rusiju“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)