Naslovnica ŽIVOT Za ovo do sada niste čuli: Evo kako na holesterol utiče mešavina...

Za ovo do sada niste čuli: Evo kako na holesterol utiče mešavina đumbira i ruzmarina

napitak

Đumbir i ruzmarin su dobri za zdravlje srca i arterija, navodi se u studiji objavljenoj u Žurnalu tradicionalne, komplementarne i alternativne medicine.

Hiperholesterolemija je prekomerna količina holesterola u telu. Ovo može, za uzvrat, dovesti do promena transporta lipoproteina i metabolizma. Štaviše, visok nivo holesterola je rizičan faktor za arterosklerozu, odnosno nagomilavanje naslaga u arterijama.

[adsenseyu1]

Holesterol menja vaskularnu strukturu tela i funkciju skupljajući se na vaskularnim zidovima i na taj način ometa endotelijalnu aktivnost, stvarajući lezije i okluzije.

Rizik od hiperholesterolemije takođe zavisi od starosti i pola. Genetika je takođe jedan od faktora. Pacijenti sa porodičnom hiperholesterolemijom su nasledili alelične mutacije u genu koji specificira lipoproteinski receptor male gustine na površini ćelije. Porodična hiperholesterolemija povećava rizik od prevremenih ishemijskih poremećaja srca.

Monokotilonski đumbir iz porodice Zingiberaceae je dodatak mnogim komercijalnim namirnicama. On potiče iz Jugoistočne Azije i poznat je širom sveta kao bogat izvor jedinjenja poput šagaola, paradola, terpena, oleoresina, gingerola, zingerona – koji rade u interes fitomedicine.

[adsenseyu4]

 

Srce i drugi začini koji mogu doprineti njegovom zdravlju

Kardiovaskularne bolesti su među najčešćim uzrocima smrti u svetu. Preko 611 000 osoba umire od srčanih bolesti godišnje samo u SAD, po podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Postoje razni tipovi srčanih bolesti čiji faktori uključuju: nedostatak fizičke aktivnosti, porodičnu istoriju, dijabetes, visok krvni pritisak, pušenje, visok holesterol, gojaznost i prekomerno konzumiranje alkohola.

Među biljem, začinima i namirnicama koje doprinose zdravlju srca su:

Kardamom – Snižava krvni pritisak i bogat je antioksidantima koji pomažu da se eliminišu slobodni radikali koji mogu prouzrokovati štetu srcu i drugim tkivima u telu.

[adsenseyu1]

Majčina dušica – Ima antimikrobna svojstva koja štite telo od štetnih bakterija i gljivica.

Beli luk – U studiji iz 2006. godine, Američko društvo za ishranu je navelo da je konzumiranje luka dobro za srce jer može sniziti loš holesterol i nivo hipertenzije, te povećati agregaciju trombocita. Za najbolje rezultate, jedite jedan ili dva čena mrvljenog belog luka dnevno ili pitajte svog lekara za prikladnu dozu suplementa belog luka prema vašem stanju.

Semenke peskavice – One imaju moćna kardiovaskularna lekovita svojstva usled visokog sadržaja antioksidanata. Seme peskavice takođe pročišćava arterije, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola i sprečava srčani udar. Ono takođe štiti od gojaznosti snižavajući nivo šećera u krvi. Za najbolje rezultate, konzumirajte semenke peskavice na prazan stomak svakodnevno.

[adsenseyu4]

Ruzmarin – Ruzmarin je dobar za imunitet i mozak. Zbog toga srce jača jer je reakcija imunog sistema prilikom borbe sa kratkotrajnim pretnjama, poput prehlade ili gripa, i dugoročnim pretnjama po zdravlje, poput srčanog udara. Ruzmarin je takođe dobar za cirkulaciju.

Zeleni čaj – Bogat je zdravim antioksidantima i flavonoidima koji poboljšavaju zdravlje srca jačajući obložni sloj zida srca i krvnih sudova dok smanjuje nivoe holesterola i triglicerida, kako navodi studija objavljena u Evropskom žurnali kardiovaskularne prevencije i rehabilitacije godine. Studija dodaje da osoba može smanjiti rizik od smrti usled srčanog ili moždanog udara za 26% konzumiranjem i do pet šolja zelenog čaja svakog dana.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]