Vučićev šokantan zaokret zbog Boška Obradovića: „Srbija neće dozvoliti da bude parking za migrante“ – VIDEO

Predsednikov oštar zaokret u politici prema migrantima iznenadila je sve u Srbiji. Poznato je da je Vučić zagovornik naseljavanja migranata u Srbiji u svrhu popravljanja nataliteta koji je u opadanju.

Ove ideje predsednika naišle su na otpor građana jer ne žele da popravljaju natalitet sa afričkim migrantima druge vere. Mnogi smatraju da je predsednik promenio strategiju zbog šokantnog videa koji je objavio Boško Obradović.

Vučić promenio strategiju prema migrantima

Sve berze su u padu zbog koronavirusa i to će se odraziti i na Srbiju, jer je ona na tom ekonomskom putu. Sve dodatno komplikuje situacija s migrantima.

To je danas izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti u zgradi Predsedništva Srbije.

Kada je reč o migrantima, kojih je prema njegovim saznanjima u ovom trenutku oko 130.000 i koji idu ka granici Turske i Grčke, Srbija će, ukoliko bude potrebe, umeti da zaštiti svoje granice i teritoriju od migranata.

U tome će se, kako je rekao predsednik Srbije, voditi isključivo interesima nacionalne bezbednosti i sigurnosti.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da srpske službe, nakon što je Turska otvorila svoje granice i pustila migrante sa Bliskog istoka da pređu u EU, preduzimaju mere, dobijaju sve važne informacije i da će donositi odluke u skladu sa situacijom.

Migranti da poprave natalitet Srbije

„Ako bude potrebe da zaštitimo i sačuvamo granice, to ćemo uraditi na efikasan način. Ovog puta neću da čekam odgovore od EU, već ćemo se ponašati apsolutno i isključivo u interesu naše bezbednosti i sigurnosti“, rekao je Vučić.

Istakao je da građani ne treba da budu zabrinuti i da Srbija ima dovoljno kapaciteta i snage da to uradi.

Predsednik je rekao da je oko 130.000 migranta upućeno ka grčkoj granici iz Turske, a da je znatno manji broj prešao granicu. „Mi ćemo gledati i kako reaguje EU. Uvek smo pokazivali solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja i ne želimo ni prema kome da se odnosimo kao prema neljudima, ali ćemo umati da sačuvamo i bezbednost i sigurnost gradjana Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija neće dozvoliti da bude parking za migrante.

„Ako bude potrebe, ako neko bude pomislio da Srbija treba da postane parking za migrante, pokazaćemo da se to neće dogoditi i na rezolutan, jasan, nedvosmislen način naši državni organi neće dozvoliti ulaz na teritoriju Srbije onim licima za koje smatramo da bi mogla da ugroze sigurnost i bezbednost Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić kaže i da se uvek mogu dogoditi teške situacije, ali da nasilja uglavnom ima među migrantima, dok su napadi na domicilno stanovništvo retki, te da je više napada na imovinu.

„Zavelli smo red u Šidu, u Beogradu su oni koji su fizički napadali srpske državljane privedeni pravdi i snosiće teške posledice za napade“, rekao je Vučić.

On je, međutim, dodao da ima oko 1.000 puta više takvih napada od Srba nego migranta i da zato neće da prihvati „fašističke teorije“ koje kruže među određenim političarima i drugim građanima. „Naša obaveza je da pokažemo solidarnost, ali ljudi u Srbiji ne moraju da brinu, umećemo da zaštitimo granice“, rekao je Vučić.

(Tanjug)