Vrlo retko otkriće: Ptica koja se razmnožava bez parenja

Kalifornijski kondori, jedna od ugroženih vrsta ptica, mogu da se razmnožavaju bez parenja, pokazala je studija naučnika iz zoološkog vrta u San Dijegu.

Tokom rutinske analize bioloških kalifornijskih kondora u programu zoološkog vrta, naučnici su otkrili da su se dva mladunca kondora izlegla iz neoplođenih jaja.

„Bilo je to veliko iznenađenje, da budemo iskreni. Nismo to očekivali“, kaže Sintija Steiner, pomoćnik direktora na naučnom odeljenju za očuvanje prirode.

Vrlo retko otkriće

Naučnici su potvrdili da su mladunci bili genetski povezani s majkom, ali ne i sa mužjakom.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ove dve ptice prvi su primeri bespolnog razmnožavanja ili partenogeneze potvrđeni među kondorima, navodi zoološki vrt.

„Reč je o vrlo retkom otkriću, jer ova pojava nije, generalno, poznata među pticama. Prisutna je kod drugih vrsta, reptila i riba, međutim, kod ptica je ta pojava vrlo retka, posebno kod divljih vrsta“, kaže Steiner.

Ona je i dodala da je otkriće tim više iznenađujuće, jer su se ženke stalno parile s plodnim mužjacima i već su donele na svet mladunce iz takvih kopulacija.

Bespolno razmnožavanje još nikad nije bilo potvrđeno kod nijedne vrste ptica kada je ženka imala pristup mužjaku.

Danas ima oko 500 živih kondora

Mladunci kondora nisu imali regularnu težinu kada su se izlegli, ispričala je Steiner.

Jedan od njih pušten je u divljinu kada je imao dve godine 2003., a drugi je preživeo u zatočeništvu osam godina i uginuo je 2017. godine.

Kalifornijski kondor jedna je od najugroženijih ptica na svetu, ali njegova populacija raste.

Danas ima oko 500 živih kondora, od čega je 200 u zatočeništvu, a 300 u divljini.

Steiner će nastaviti da proučava bespolno razmnožavanje kako bi se ustanovila da li će se ovaj fenomen ponoviti, iako u divljini ima dovoljan broj mužjaka za reprodukciju.

„Jednostavno želimo da znamo koliko često bi se ta pojava događala sada kada se populacija širi, a ne smanjuje kao što je bilo pre 80-ih godina“, objasnila je.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(index.hr)