S pojavom velikih supermarketa i brojnih beneficija koje su tu ponuđene prilikom kupovine, pijaca u Kraljevu u zadnjih dvadesetak godina izgubila je svoj sjaj.
Kada je koronavirus početkom marta zavladao celim svetom pa i našom zemljom, mnogi proizvođači poljoprivrednih proizvoda predviđali su pijacama crne dane, naročito posle odluke o njihovom privremenom zatvaranju.
[adsenseyu1]
Međutim, samo nekoliko dana rada kraljevačke pijace, nakon ponovnog otvaranja, iznenadilo je čak i retke optimiste, jer zarada je i više nego odlična.
„Svakog dana sam na pijaci i nema kupca koji prvo ne pita da li je voće i povrće naše, iz naših plastenika i voćnjaka, iz kog je sela, da li je prskano. Gotovo preko noći ljudi su počeli da više vode računa o svom zdravlju, prvenstveno – šta jedu. Mislim da će ova strašna bolest doneti bar jednu dobru stvar, a to je da svi počnu da više brinu o svom zdravlju. Počeće da shvataju da su u prirodi i selu najveće blagodeti, naročito u zdravoj hrani, vodi i vazduhu“, kaže Violeta Stevanović iz Ribnice kod Kraljeva.
Isto mišljenje deli i Mihailo Ribać iz Vrdila. On kaže da bi, da je imao deset puta više projinog brašna i srpskog belog luka sremca i bosuta, sve planulo za par dana.
[adsenseyu4]
Neverovatna tražnja domaćeg belog luka
„Naš beli luk se dobro prodavao i preko zime po ceni od 800 dinara za kilogram,ali ovih dana potražnja je neverovatna. Najviše se traži za setvu i imam utisak da su ovog proleća bašte orali i sejali i oni koji su se sa selom davno pozdravili“, ističe Mihailo.
Proizvodi za koje su potrošači sigurni da su domaćeg porekla najbolje se prodaju, iako su cene u odnosu na one pre epidemije i prošlogodišnje,u proseku 20 odsto veće.
„Deset godina sam na kraljevačkoj pijaci, prodajem rasad iz sopstvene proizvodnje i nikada prodaja nije bila bolja nego sada. Iskreno bio sam zadovoljan da pokrijem troškove proizvodnje ali po svemu sudeći, sezona će biti iznad očekivanja. Ljudi isključivo traže rasad proveren na srpskoj njivi i bašti“, priča Jovan Bugarinović, rasadničar iz Vraneša kod Vrnjačke Banje.
Bez cveća se ne može
Uoči početka sezone najveća briga pritiskala je cvećare. Razmišljali su o tome kome je do cveća kad svako brine da sačuva zdravlje i da kroz epidemiju prođe sa što manje posledica, ali i ovim proizvođačima posao ide odlično.
„Deceniju i po sam s porodicom u ovom poslu i prvi put sam ozbiljno strepeo od velikih gubitaka jer sam u svojim plastenicima na početku sezonu imao više od 250.000 biljaka, odnosno raznih cvetova. S obzirom na ukupno stanje, prijatno sam iznenađen. Valjda ima istine u tome, što često čujem od svojih kupaca, da će se pre odreći nekih drugih potreba i zadovoljstava zarad cveća koje, kako ističu, vraća raspoloženje i jača volju i u teškim vremenima. Ovo sadašnje je baš takvo“, kazuje Goran Joković, jedan od najvećih proizvođača cveća u Srbiji.
Ništa neće biti kao pre
Agronom Dragutin Jevtović, menadžer u Javnom preduzeću „Pijaca“ Kraljevo, svakodnevno prati pijačna dešavanja koja su, kako priznaje, i njega iznenadila, bez obzira na iskustvo.
„Događaju se neverovatne stvari i delim mišljenje svih onih koji tvrde da posle ove epidemije ništa neće biti kao pre. Uveren sam da će proizvodnja zdrave hrane biti jedan od prioriteta,ne samo države nego i svakog pojedinca. Gledam šta se kupuje, s koliko pažnje bira, a to što se kupuje jedino bez ikakvog rizika može da se nađe u seoskim domaćinstvima, istina sve starijim i ređim,i naravno – pijacama. Dobro je da iz svega ovoga što je i nas snašlo izvučemo dobre pouke“, ocenjuje agronom.
(rina)