Naslovnica U FOKUSU VEST BOMBA: Rusija i S. Koreja potpisali ratni sporazum – Ko napadne...

VEST BOMBA: Rusija i S. Koreja potpisali ratni sporazum – Ko napadne Pjongjang, kao da je napao Moskvu i obratno

Predsednik Rusije Vladimir Putin se obraća medijima nakon zvaničnih sastanaka sa ruskim liderom u Pjongjangu

Potpisani sporazum između Rusije i DNR Koreje predviđa pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednog od potpisnika, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin koji je „od srca“ zahvalio Kim Džong Unu na pozivu da poseti DNRK.

„Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje je dokument koji je zasnovan na našoj želji da podignemo odnose na viši nivo“, rekao je Putin, obraćajući se medijima nakon zvaničnih sastanaka sa severnokorejskim liderom u Pjongjangu.

Rusija, nastavio je, ne isključuje vojno-tehničku saradnju sa DNRK u skladu sa sporazumom potpisanim između država.

„Bez obzira na spoljni pritisak naše zemlje se razvijaju na suverenoj i nezavisnoj osnovi, pružale su i pružaće jedna drugoj sveobuhvatnu podršku kao prijateljske države i dobre komšije“, naveo je Putin.

Rusija i Severna Koreja će se suprotstaviti sankcijama koje je Zapad navikao da koristi kako bi nastavio da nameće svoju hegemoniju, ukazao je ruski predsednik i dodao da će inspirisane Zapadom, neograničene sankcije UN prema RF biti razmotrene.

„Zapadni mediji više nisu u stanju da prikuju njihove agresivne geopolitičke namere koje imaju čak i u pravcu azijskog kontinenta“, naveo je Putin i ukazao na širenje zapadne vojne blokovske infrastrukture.

Rusija je spremna da ulaže napore zarad uklanjanja pretnje na Korejskom poluostrvu, poručio je Putin.

DNRK ima balansiranu i objektivnu poziciju o ukrajinskoj krizi i razume pravi uzrok nastanka krize, naveo je Putin.

„Pozicija Severne Koreje prema sukobu u Ukrajini ukazuje da postoji suverenitet“, naveo je Putin i zahvalio domaćinu na tome što je ugostio decu poginulih ruskih boraca u SVO u dečijim kampovima u Severnoj Koreji.

Promet trgovine između RF i DNRK je za sada skroman, ali je primetna dobra dinamika – u 2023. godini je porastao čak devet puta, precizirao je Putin i dodao da je promet trgovine za prvih šest meseci ove godine porastao za 54 procenata.

U osnovi rusko-severnokorejskih odnosa leže dobrosusedski odnosi i zajednička istorija, naveo je Putin i podsetio da su sovjetski vojnici učestvovali u oslobađanju Severne Koreje od japanskog jarma.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social