VEOMA „PAMETAN“ ČOVEK? – „Vakcina je bezbednija od vazduha koji dišemo i hrane koju jedemo“

Kao i prošle godine za Vaskrs medicinski radnici su i danas na istom mestu – u crvenim zonama. 

Snagu i energiju da i posle više od godinu dana rade pod punom opremom nalaze u želji da se što pre život vrati u normalu, rekao je Tanjugu komandant VMC „Karaburma“ dr Ivo Udovičić.

Ivo Udovičić ističe da u crvenoj zoni kalendar ne postoji, a svaki dan je isti, 24 sata primaju se i otpuštaju pacijenti pa vremena za proslavu praznika nema, dok se pandemija ne okonča, prenosi RTS.

„Veliku energiju i snagu crpimo iz svakog našeg pacijenta koji izađe odavde na svojim nogama, iz njihove sreće i sreće njihovih porodica. Imali smo pacijenta od 99 godina, on je otišao kući, a sinoć smo primili pacijenta od 100 godina i mi se nadamo da će on otići kući, nama je to najveća sreća“, kaže dr Udovičić.

Do sada je kroz kovid bolnicu na Karaburmi prošlo više od 2.500 pacijenata, a većina je uspešno završila lečenje i vratila se svojim kućama, naglašava Udovičić.

Najavljuje da trenutni podaci dozvoljavaju da iz kovid sistema ovih dana izađe jedan KBC – Zemun ili Zvezdara. „Brojno stanje u Batajnici takođe je smanjeno za 50 odsto.

Kod nas je sada negde oko 90 pacijenata na lečenju i mi još držimo visok nivo popunjenosti, nekih 80 do 90 odsto kapaciteta“, objašnjava Udovičić.

Slike iz Indije koje su i posle godinu dana iste kao one iz Italije, Vuhana i Španije pokazuju da sa virusom kovid 19 nema šale, da je smrtonosan i nema nameru da nestane, upozorava dr Udovičić.

„Danas kada se slavi pobeda života nad smrću, molim ljude da se vakcinišu zbog nas, koji godinu i više radimo u skafanderima, za pacijente, od kojih će nažalost, jedan deo umreti.

Nema ništa efikasnije od vakcine, vakcina je, odgovorno tvrdim bezbednija nego vazduh koji dišemo i bezbednija od hrane koju jedemo“, apeluje komandant VMC „Karaburma“.

Udovičić kaže da, iako postoji tendencija smanjenja broja novozaraženih, taj broj će i dalje biti visok dok se dovoljno ljudi ne vakciniše.

Zaključuje da su zbog pandemije veliku žrtvu poneli i non kovid pacijenti i da je cilj da se iz ovoga što pre izađe, kako bi se bolnice vratile svojoj nameni i lečenju tih pacijenata.

(rts)