BOŠKO OBRADOVIĆ: Pravimo Nacionalni front za rušenje Vučića – OVO JE PLAN

Srpskoj političkoj sceni je preko potrebno okupljanje u jedan veliki Nacionalni front. Više je važnih razloga za to.

1. Na vlasti je politika G17+LDP sa izraženim političkim marketingom kojim se pristalice vladajućeg režima uz pomoć medija drže u uverenju da su režimske prave namere patriotske iako to u praksi često ne izgleda tako. Tome se može suprotstaviti samo pravi patriotski blok koji će čvrsto stajati u odbrani nacionalnih i državnih interesa, a pre svega po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Ako vlast sebi dozvoli konačno priznanje lažne države Kosovo – to će biti kraj iluzija pristalica vlasti da se radi o patriotskoj političkoj opciji. Zato je potrebno da postoji Nacionalni front koji će onda biti prirodan izbor za sve razočarane birače vladajućih stranaka.

2. Na prošlogodišnjim lažnim izborima vlast je podržala stvaranje jedne građanske izborne liste na čelu sa Gordanom Čomić, ali je zato pomogla više izbornih listi koje su se predstavljale kao patriotske, iz čega možemo da zaključimo da osećaju da jedino sa te strane može da im dođe ozbiljna konkurencija pa žele na vreme da je drže pod kontrolom. I u pravu su: mimo SNS i SPS, koje se takođe predstavljaju kao patriotske političke stranke, ostalo je 12-15% patriotskih birača, što sa onima iz patriotske opozicije koji su bojkotovali nedemokratske izbore čini najmanje 20% patriotskog biračkog tela van SNS i SPS. Sa razočarenjem birača u SNS i SPS, ili njihovim padom sa vlasti, ovaj procenat se najmanje duplira, što govori o ogromnom potencijalu koji ima budući Nacionalni front, ako on bude formiran na vreme i na jedan pametan i ozbiljan način.

3. Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima ne može da pobedi kandidat „Druge Srbije“, građanskog bloka političkih partija, ili neko ko dolazi iz redova bivšeg režima. Kao i Slobodana Miloševića 2000. godine, Vučića može da pobedi samo predsednički kandidat ujedinjene opozicije koji bi imao jasne patriotske stavove. Budući Nacionalni front bi mogao da iznederi takvog kandidata i da dobije podršku ne samo opozicionih glasača već i određenog broja pristalica aktuelne vlasti, a dobro je poznato da pobede nad vlašću nema dok deo birača vlasti ne pređe na drugu stranu ili bar ode u apstinenciju.

4. Formiranje Nacionalnog fronta ne isključuje saradnju sa ostalim kolonama opozicije. To ne znači da se ne možemo dogovoriti o zajedničkom predsedničkom kandidatu ili zajedničkoj izbornoj listi za republičke ili beogradske izbore. Ali to definitivno znači da se u programu te izborne liste moraju ispoštovati ključne programske ideje Nacionalnog fronta, kao i da nema buduće vlasti bez patriotskog dela u njoj. To istovremeno podrazumeva i da nema povratka na bivši režim koji da je bio dobar ne bi SNS došla na vlast.

5. Nacionalni front bi mogao da počiva na pet programskih temelja:

1) Odbrana Kosova i Metohije u sastavu Srbije i formiranje Srpskog mini-šengena sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom;

2) Domaći ekonomski interes u prvi plan – državna podrška domaćoj privredi i poljoprivredi;

3) Porodica na prvom mestu – borba protiv bele kuge i podrška rađanju, mladim bračnim parovima, porodicama sa decom, porodičnim firmama i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima na selu;

4) Zeleni patriotizam – zaštita životne sredine i očuvanje domaćih prirodnih resursa u našim rukama, neodstupna borba za zdrav vazduh, vodu, zemlju i hranu.

5) Promena sistema – koja znači ne samo smenu aktuelne vlasti već i promenu kompletnog korumpiranog političkog sistema koji ovde traje već preko 30 godina i obnovu vladavine institucija, zakona i pravde.

Ovaj program budućeg Nacionalnog fronta bio bi iznad levice i desnice, monarhističkog ili republikanskog opredeljenja, vlasti ili opozicije, verskih i nacionalnih razlika, i drugih naših podela i sukoba.

U tome je i poenta: ne gledajmo više i ne insistirajmo na onome što nas deli već na onome oko čega se slažemo i što nas sabira. Niko od nas pojedinačno ne može da uradi ništa – ni u borbi protiv sadašnje lažnopatriotske, nedemokratske i kriminalne vlasti, niti u budućoj Vladi nakon promene vlasti i sistema.

Zajedno smo svakako jači i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti. Tek bi jedan veliki i jedinstveni Nacionalni front konačno obezbedio snagu i uticaj za sve trenutno rascepkane i samostalno nemoćne opozicione patriotske političke opcije. To bi bio patriotski vaskrs.

Prva javna manifestacija Nacionalnog fronta, ili budućeg ujedinjenja porodične i rodoljubive Srbije pod bilo kojim drugim imenom i u bilo kojoj drugoj integrativnoj formi, može biti Porodična šetnja „ZA SVE NAŠE PORODICE“, nadstranački skup koji će biti organizovan na Svetski dan porodice, u subotu, 15. maja u 15 časova ispred Narodne skupštine u Beogradu.

(direktno.rs)