Vašington post: Narednih godinu i po dana biće teško za Evropu

Narednih godinu i po u skoro svakom scenariju biće teško vreme za Evropu, koja nema dovoljno alternativa u slučaju da Rusija prekine isporuke prirodnog gasa, navodi Vašington post.

U skoro svakom scenariju, narednih 18 meseci biće mučno vreme za Evropu, navodi se u članku, uz napomenu da se efekti visokih cena šire svetom, dok vlade pokušavaju da napajaju fabrike, greju domove i održavaju poslove.

Napominje se da u bliskoj budućnosti nema dovoljno alternativa da se izbegnu ozbiljni ekonomski problemi naredne zime ako Rusija prekine isporuke prirodnog gasa.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

Edvard Čou, stručnjak za energetsku bezbednost u Vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije , rekao je da se igra veoma opasna igra.

„Ne znam kako bi ovo trebalo da se završi. Oseća se da će se završiti veoma loše i za Zapadnu Evropu i za Rusiju“, rekao je Čou.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 23. marta prebacivanje plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere prema Rusiji u rublje kako bi prestale da koriste dolare i evre u obračunima.

Tada je predsednik potpisao odgovarajući ukaz i rekao da ako „neprijateljske“ zemlje ne budu plaćale u rubljama od 1. aprila, onda će Rusija to smatrati neispunjenjem gasnih ugovora.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Prema novoj šemi , Gazprombank će otvoriti posebne račune u valuti i rubljama za strane kupce za plaćanje gasa.

Kupac će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za nabavku „plavog goriva“, banka će ga prodati na Moskovskoj berzi , nakon čega će kreditirati rublje na račun kupca, a sa ovog računa će se vršiti obračuni sa dobavljačem gasa – Gaspromom “.

Webtribune.rs