Naslovnica ŽIVOT UPOZORENJE: Ukoliko primetite ovo na svojim noktima pod hitno posetite doktora –...

UPOZORENJE: Ukoliko primetite ovo na svojim noktima pod hitno posetite doktora – FOTO

gfh43hd

Vaši nokti mogu biti pokazatelji bolesti. Promene na vašim noktima mogu biti rezultat male povrede ali takođe indikuju da se vaše zdravstveno stanje menja.

Da li znate šta prouzrokuje bele mrlje na vašim noktima i šta one predstavljaju? Ukoliko je vaš odgovor ne, pročitajte ovaj članak. Pre svega morate znati da je većina tih belih mrlja na noktima rezultat vazduha ispod noktiju.

Ove mrlje su takođe poznate pod imenom leukonikija i može ih prouzrokovati ovaj specifičan razlog – manje povrede baze nokta. One mogu biti nasledne ali takođe mogu biti i pokazatelj zdravstvenih problema.

[adsenseyu1]

Iz tog razloga, ukoliko primetite da se nešto poput toga pojavljuje na vašim noktima, morate pod hitno posetiti doktora. Bele mrlje na noktima mogu biti simptom bradavica i gljivica (onikomikoze) ili psorijaze i ekcema što isto može uticati  na izgled vaših noktiju.

Male bele mrlje na noktima takođe mogu biti simptom sarkoidoze – bolesti koja pogađa kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mek i ima bele mrlje na sebi, to stanje je poznato pod imenom opadajući nokat.

nokti- prsti- bele- tacke

Takvi nokti mogu biti indikatori problema sa štitnom žlezdom, odnosno hipotiroidizmom. Ukoliko primetite liniju na dnu ploče nokta, to znači da je bolest u ranoj fazi.

Takođe morate znati da su dve bele horizontalne linije na noktu znak da je vreme da posetite doktora, jer one mogu biti indikator srčanog udara, Hodžkinove bolesti, malarije, pa čak i leproze.

[adsenseyu5]

Kada primetite dve tanke horizontalne linije na jednom ili više noktiju, to takođe može biti znak da patite od hipoalbuminemije, to jest manjka albumin protein u krvi.

Loša vest je da ovaj poremećaj može prouzrokovati nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih problema poput obolenja bubrega, ciroze jetre, srčanog zastoja i nepravilne ishrane. Uporedo sa tim, ne treba da brinete jer je ta linija najčešće samo upala usled manje povrede ili infekcije.

Kao što smo napomenuli, ukoliko primetite ove znakove na vašim noktima, posetite doktora, jer oni mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu sa vama i vašim zdravljem.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]