Upozorenje o kraju sveta – Čovečanstvo na ivici masovnog izumiranja!

Neki ekolozi tvrde da je čovečanstvo već u svom šestom masovnom izumiranju, posebno zato što klimatske promene koje je prouzrokovao čovek prete milijardama vrsta.

U novoj studiji, naučnici su predvideli da, iako je ovaj zastrašujući događaj možda već u procesu, njegov vrhunac može potrajati mnogo duže nego što se ranije očekivalo.

U ovoj studiji o šestom masovnom izumiranju pod nazivom „Odnos između veličine izumiranja i klimatskih promena, tokom velikih kriza morskih i kopnenih životinja“, istraživači su procenili kada bi moglo da se dogodi sledeće masovno izumiranje.

Nova studija je otkrila da, iako se izumiranje biodiverziteta velikih razmera koje se trenutno dešava, još uvek ne kvalifikuje kao masovno izumiranje, Zemlja se brzo kreće ka šestom takvom događaju.

Od svog formiranja pre oko 4,5 milijardi godina, Zemlja je doživela pet masovnih izumiranja, pri čemu je oko 75 procenata života planete izbrisano tokom 2,8 miliona godina, što je samo treptaj oka na kosmičkim razmerama.

Od ovih katastrofalnih događaja, najpoznatiji je najnoviji, a to je džinovski asteroid „Čiksulub“ koji je zbrisao dinosauruse pre 66 miliona godina, zbrisavši 76 odsto svetskih vrsta.

Neki ekolozi tvrde da je čovečanstvo već u svom šestom masovnom izumiranju, posebno zato što klimatske promene koje je prouzrokovao čovek prete milijardama vrsta.

Kunio Kaiho, japanski klimatski naučnik sa Univerziteta Tohoku, otkrio je u studiji, da postoji otprilike proporcionalna veza između prosečne površinske temperature Zemlje, i biodiverziteta Zemlje.

On je primetio da vrste mogu izumreti iz više razloga, pa da bi razumeli kako bi izgledala „normalna“ stopa izumiranja, ekolozi mere „pozadinsku stopu“ izumiranja, gde 5-10 posto izumiranja vrsta za milion godina odgovara osnovnoj stopi.

Veća stopa, kao što je „više od 10 procenata izumiranja vrsta u kratkom vremenu (npr. stotinama godina) značajan događaj“.

Profesor Kaiho je primetio da velika masovna izumiranja rezultiraju gubitkom više od 60 odsto vrsta, dok se manji događaji dešavaju češće.

Iako je krater Čiksulub možda bio spoljna pretnja životu na Zemlji, većina događaja izumiranja je izazvana drastičnim promenama klime, bilo zagrevanjem ili hlađenjem do ekstremnih stepeni.

Profesor je otkrio, da je u prethodnim takvim užasnim događajima hlađenje globalne površinske temperature, dovelo do najvećeg masovnog izumiranja kada su se temperature ohladile za 7C.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs