Upozorenje Medvedeva Zapadu: Isključenje Rusije iz sistema SVIFT značilo bi objavu rata

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da bi isključenje Rusije iz međunarodnog SVIFT sistema transfera novca značilo objavu rata.

„To bi bila objava rata, ali je o tome ipak diskutovano“, kaže Medvedev i dodaje da je to jedan od razloga zbog kojih ruska vlada traži načine da zaštiti ruski deo interneta.

SVIFT sistem omogućava prekogranična plaćanja između 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja. Prvi pozivi za isključenje ruskih banaka iz mreže za prenos novca usledili su 2014. godine kao odgovor na navodnu ulogu Moskve u sukobu u Ukrajini, prenosi „Raša tudej“.

Restrikcija pristupa sistemu Rusiji je ponovo pomenuta prošle godine, kada je Kurt Voker, tadašnji specijalni izaslanik Vašingtona u Rusiji, rekao da je ta „nuklearna opcija“ i dalje moguća, ali da bi „koštala sve koji bi bili uključeni“.

Zbog potencijalnog isključenja iz SVIFT Sistema, Rusija je počela da radi na alternativi, to jest domaćem sistemu za prenos finansijskih poruka, nazvanom SPFS, koji se već koristi u zemlji.

Planirano je da se SPFS poveže sa kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sistemom CIPS i budućim indijskim mehanizmom plaćanja.

Ruski platni sistem biće povezan i sa iranskim SEPAM-om, pošto iranske banke nemaju pristup SVIFT-u od prošle godine, kada su SAD ponovo uvele sankcije

(B92)