UPOZORENJE IZ MOSKVE: Ako Ukrajina postane članica NATO, to će značiti rat NATO i Rusije

Ako Ukrajina postane članica NATO, to će značiti rat NATO-a i Rusije, samo je pitanje da li je Alijansa spremna to, izjavio je ruski ambasador u Francuskoj Aleksej Meškov.

„U doktrinarnim dokumentima Ukrajine piše da su spremni da oružanim putem osvoje Krim. Ako Ukrajina do tada postane članica NATO-a, to bi značilo rat NATO-a i Rusije. Da li je Alijansa spremna na to?“, saopštio je Meškov na konferenciji za medije u Parizu.

Govoreći o udvostručenim pošiljkama oružja sa Zapada Kijevu, ambasador je naglasio da je bolje da je Zapad dao taj novac izbeglicama.
„A, što se tiče oružja, pored toga, što će dovesti do novih žrtava, deo tog naoružanja svakako će biti uništen preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, a ono što preostane biće predato Narodnoj miliciji Donjecke i Luganske narodne republike“, dodao je ruski zvaničnik.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

O smeni režima u Ukrajini

Ruski ambasador izjavio je takođe da se pitanje smene režima u Ukrajini čak nije ni pokretalo na pregovorima ruske i ukrajinske delegacije.

„Rusiji nije cilj smena režima u Ukrajini, narod sam treba da određuje svoju budućnost. Ovo pitanje se čak nije ni postavljalo na pregovorima dve delegacije“, izjavio je on.

Nove sankcije EU Rusiji – razbojničko ponašanje

Ambasador Rusije u Parizu prokomentarisao je takođe novi paket sankcija Rusiji koji je Evropska unija juče usvojila, uporedivši ih sa delovanjem razbojnika sa autoputa.

„Nisam poredio, posle uvođenja danas ili sutra novog, četvrtog paketa evropskih sankcija, da li će EU prestići druge zemlje ili ne, znam samo jedno: ne samo nas, već i vas to će ozbiljno pogoditi. Ali, nema sumnje da ovo podseća na ponašanje razbojnika sa autoputa“, istakao je on.

Meškov je još napomenuo da Rusiji trenutno ukradeno 300 milijardi zlatnih i deviznih rezervi.

Za brže smanjenje cene gasa potrebno pokrenuti „Severni tok 2“

Ruski zvaničnik takođe se osvrnuo na pitanje isporuke ruskog gasa i nafte evropskim zemljama. On je izjavio da uprkos najstrožim sankcijama koje su uvedene Rusiji, isporuka nafte i gasa evropskim zemljama odvija se prema utvrđenom rasporedu.

Meškov je istakao da je u cilju bržeg smanjenja cena gasa u Evropi neophodno pustiti u rad ruski gasovod „Severni tok 2“.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.

Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.