Ukrajini šamar od NATO: „Na kraju ćete morati“

Svaki mirovno dogovor ima svoju cenu, a na Ukrajini je da odredi koju, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je u nedelju, nakon razgovora s finskim predsednikom, rekao da je cilj Alijanse da ojača poziciju Ukrajine tokom mirovnih pregovora sa Rusijom, ali je dodao i jednu „bolnu rečenicu“.

„Svaki mirovni dogovor uključuje kompromis, uključujući i teritoriju.“

Zatim je dodao da je Zapad spreman na to da plati cenu za to što vojno pomaže Ukrajinu, te da će Kijev morati da, u tom smislu, napravi neki kompromis prema Moskvi ukoliko želi da se konflikt okonča.

„Mir je moguć. Jedino pitanje je koju cenu ste spremni da platite. Koliko teritorije, koliko nezavisnosti, koliko suvereniteta… ste spremni da žrtvujete za mir“, poručio je Stoltenberg.

On, međutim, nije naznačio koje bi to kompromise Ukrajina trebalo da napravi, ističući da je „na onima koji će platiti najveću cenu toga da donesu odluku“, a da će za sve to vreme NATO i saveznici nastaviti da dostavljaju oružje, kako bi „ojačali njihovu ruku kada se mirovni pregovor eventualno postigne, navodi Raša tudej.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(b92)