Naslovnica U FOKUSU Ukrajina saopštila da je uništila ruski SU-57 na 589 kilometara unutar Rusije...

Ukrajina saopštila da je uništila ruski SU-57 na 589 kilometara unutar Rusije – ODOGOVOR MOSKVE

Najnapredniji ruski višenamenski borbeni avion Su-57 prvi put je pogođen na aerodromu Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti unutar Rusije, 589 kilometara od linije fronta, piše Euronews.

To je objavila danas ukrajinska agencija Ukrinform pozivajući se na saopštenje pres službe Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine (DIU).

U saopštenju se navodi da je avion pogođen 8. juna „na teritoriji aerodroma Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Ruske Federacije, 589 kilometara od linije fronta“. Napominje se da o tome svedoče satelitski snimci na kojima se vidi da je 7. juna Su-57 bio netaknut, ali su se 8. juna u njegovoj blizini pojavili krateri od eksplozije i karakteristična mesta kao posledica požara.

Ukrinform podseća da je Su-57 najnapredniji borbeni avion Moskve, sposoban da za udare koristi krstareće rakete Kh-59 i Kh-69 (u zapadnoj tipologiji X-59 i X-69) i da Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju u upotrebi samo nekoliko tih borbenih aviona.

„Poraz Su-57 je prvi takav slučaj u istoriji“, naglasili su ukrajinski obaveštajci.

Istovrmeno, agencija AP prenosi saopštenje Kijeva da su ukrajinske snage pogodile ultramoderni ruski ratni avion stacioniran u vazduhoplovnoj bazi na skoro 600 kilometara od linije fronta, navodeći kako se to desilo nakon što su zapadni saveznici dozvolili Ukrajini da koristi njihovo oružje za ograničene napade unutar Rusije.

Glavna vojna obaveštajna služba Kijeva podelila je satelitske fotografije za koje je rekla da pokazuju posledice napada. Ako bude potvrđeno, to bi predstavljalo prvi poznati uspešan udar Ukrajine na borbeni avion Su-57, dvomotorni stelt lovac, hvali kao najnapredniji vojni avion Moskve.

Na jednoj fotografiji mogu se videti crni tragovi čađi i mali krateri koji su prošarani betonskom trakom oko parkirane letelice. Prema Glavnom obaveštajnom upravi ukrajinskog Ministarstva odbrane, napad se dogodio u subotu u bazi Ahtubinsk na jugu Rusije.

Nije odmah bilo jasno koje je oružje korišćeno, ali udaljenost aerodroma od Ukrajine sugeriše da su ga verovatno pogodile bespilotne letelice, navodi AP. Udar dolazi nakon što su Sjedinjene Države i Nemačka nedavno ovlastile Ukrajinu da pogodi neke ciljeve na ruskom tlu dugometnim oružjem koje isporučuje Kijevu.

Ukrajina je već koristila američko oružje za napad unutar Rusije prema novo odobrenim smernicama predsednika Džozefa Bajdena koje dozvoljavaju da se američko oružje koristi u ograničene svrhe odbrane Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, navodi AP.

Odgovor Rusije – Ne verujte izmišljotinama Ukrajine

Ne treba verovati informacijama Glavnog obaveštajnog direktorata (GUR) Ukrajine o napadima na ruske vojne ciljeve, kaže prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa.

On je u razgovoru odgovorio na izjavu ukrajinske strane o uništenju ruskog najnovijeg lovca Su-57 na aerodromu u Astrahanskoj oblasti.

„Ne treba verovati ukrajinskoj obaveštajnoj službi. Treba je dodati na listu terorističkih organizacija, tako da verovatno uopšte ne vredi govoriti o poverenju takvim strukturama.

Koliko je ta informacija tačna: verujem informacijama iz naših zvaničnih izvora, a ako se negde nešto desi, onda tu informaciju treba uzeti iz izvora Ministarstva odbrane“, pozvao je poslanik.

Ukrajinski obaveštajci šire mnogo različitih poruka. Čak i ako se negde dogodi neka tehnička nesreća, ukrajinska obaveštajna služba ili Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) će odmah izjaviti da je to njihovo delo.

Ako se negdje dogodi požar iz nekih tehničkih razloga, onda će to ukrajinska obaveštajna služba ili SBU sebi pripisati kao akciju, rekao je Aleksej Čepa, poslanik Državne dume

Ukrajinski obaveštajci izvestili su da su uz pomoć dronova 8. juna pogodili najnoviji ruski lovac Su-57 na aerodromu Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti. Ministarstvo odbrane Rusije nije prijavilo napad. Kako navodi agencija, u noći 8. juna ruske snage su oborile tri drona iznad regiona.

Su-57 je savremeni ruski vojni avion pete generacije, analog američkom F-35. Samo nekoliko ovih aviona je u službi ruske vojske. Do 2028. planiraju da kupe 76 komada Su-57 za Vazdušno-kosmičke snage Rusije.

Webtribune.rs,Euronews

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social