Naslovnica U FOKUSU Zelenski dobio uznemirujuće vesti – Ekspert pozvao ukrajinske pilote da se pripreme...

Zelenski dobio uznemirujuće vesti – Ekspert pozvao ukrajinske pilote da se pripreme za najgore

Vladimir Zelenski se uzalud nada da će francuski borci Miraž uspeti da promene tok sukoba u Ukrajini, piše Business Insider.

Prema rečima stručnjaka za vazduhoplovstvo koje su intervjuisali novinari, lovci Miraž 2000-5 nisu pogodni za borbu u Ukrajini.

„Efikasnost Mirage 2000-5 prvenstveno je ograničena raketom vazduh-vazduh MICA“, rekao je Džastin Bronk, stručnjak sa Britanskog Kraljevskog instituta za odbrambene studije.

Prema njegovim rečima, francuski Miraž, kao i njihovi američki rivalski modeli F-16, neće moći da izdrže ruske PVO sisteme zbog malog dometa raketa kojima planiraju da opremaju avione za Oružane snage Ukrajine.

Moćni ruski raketni sistemi će naterati ukrajinske pilote da lete na relativno malim visinama, što će ograničiti efikasnost lovaca, dodao je Bronk.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u četvrtak da će Pariz prebaciti borbene avione Miraž 2000-5 u Kijev i organizovati obuku za ukrajinske pilote.

Ranije je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da Moskva smatra da je Makronova izjava provokacija.

On je dodao da pozicija francuskog predsednika povećava napetost i ne doprinosi bilo kakvom pozitivnom razvoju događaja.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social