Naslovnica SPEKTAR Ukrajina je najavila početak „rata“ sa važnim saveznikom

Ukrajina je najavila početak „rata“ sa važnim saveznikom

Ukrajina i Poljska su započele „agrarni rat“ zbog moguće zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave, prenose ukrajinski mediji.

„Poljska i Ukrajina su započele ‘agrarni rat’… Epopeja oko ukrajinskog žita između Poljske i Ukrajine traje već više od šest meseci“, navodi se u članku.

Autor objašnjava da „rat zbog žita“ počinje u proleće 2023. godine kada su poljski farmeri izašli u štrajk zbog naglog pada cena žita gotovo za polovinu.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

To je izazvalo uvoz jeftinijeg žita iz Ukrajine u Poljsku. Pored toga, pred izbore, poljski političari često daju glasne izjave o odnosima sa Ukrajinom u poljoprivrednom sektoru. Prethodno je objavljeno da je Vlada Poljske svojim uredbama zabranila uvoz žita iz Ukrajine nakon 15. septembra, nezavisno od odluke Evropske komisije.

Premijer Mateuš Moravecki je saopštio da je uputio ultimatum Evropskoj komisiji u vezi sa produženjem zabrane uvoza ukrajinskog žita.

[adsenseyu1]

Ranije je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Telus izjavio da će Poljska, Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija zatražiti od Evropske komisije da produži zabranu uvoza žita iz postsovjetskih zemalja do kraja godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da se Kijev snažno protivi takvim planovima i pozvalo EU da pronađe „izbalansirano rešenje“.

Webtribune.rs

 

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social