UDARNO – ZNAČI TAJ PROJEKAT JE SADA NA REDU: NASA angažovala 24 teologa da procene kako bi svet reagovao na otkriće vanzemaljskog života

NASA je zatražila pomoć teologa da ispitaju kako bi svet reagovao ako bi se život pronašao na drugim planetama i kakav bi uticaj takvo otkriće imalo na duboko ukorenjena verovanja o božanstvu i stvaranju.

Američka svemirska agencija je do sada regrutovala oko 24 naučnika za učešće u programu u Centru za teološka istraživanja Univerziteta Prinston u Nju Džersiju.

Centar – koji je 2014. godine dobio od Agencije NASA grant od 1,1 milion dolara – nastoji da izgradi „mostove razumevanja“ između akademika različitih disciplina, naučnika i kreatora politike o „globalnim pitanjima“.

Prema „Dejli mejlu“, program očigledno ima za cilj da odgovori na najveća pitanja kao što su „šta je život? Šta znači biti živ? Gde povlačimo granicu između čoveka i vanzemaljaca? Kakve su mogućnosti za inteligentni oblik života na drugim mestima?”

Prošle nedelje, direktor Univerziteta Vil Storar rekao je za „Tajms“ da je cilj programa koji organizje NASA „ozbiljna stipendija koja se objavljuje u knjigama i časopisima“ kako bi se pozabavila „dubokim čudom i misterijom i implikacijama pronalaženja mikrobnog života na drugoj planeti“, prenosi RT.

„Možda nećemo otkriti život još 100 godina. Ili ćemo to možda otkriti sledeće nedelje“, rekao je stručnjak Agencije NASA za list, koji je dodao da rastuće odeljenje „astrobiologije“ traži nove odgovore na stara pitanja već nekih 25 godina.

Među onima koji su učestvovali u programu je i Endru Dejvison, sveštenik i teolog sa Univerziteta Kembridž koji ima doktorat iz biohemije. Dejvison, koji je bio deo programa 2016-2017, primetio je da su „religijske tradicije“ bile „važna karakteristika u tome kako će čovečanstvo raditi kroz svaku takvu potvrdu života na drugim mestima“.

Druge verske ličnosti, uključujući biskupa Bakingema Alana Vilsona, rabina Džonatana Romena iz sinagoge Mejdenhed i imama Karija Asima iz džamije u Meki u Lidsu, rekli su za „Tajms“ da hrišćansko, jevrejsko i islamsko učenje neće biti pogođeno otkrićem vanzemaljskog života.

U međuvremenu, Karl Pilčer, bivši šef NASA-inog instituta za astrobiologiju, rekao je da agencija „daje daje akcenat pitanjima koja su pre 20. veka uglavnom bila u domenu filozofije, teologije i religije“.

Šta je projekat „Plavi zrak“ (Blue Beam)

Projekat Blue Beam je jedan od najopasnijih tajnih programa, koji je osmislila NASA.

Autori projekta Blue Beam će iskoristiti tehnologiju koja se čuva u tajnosti da stvore nebeski šou, uz pomoć 3D holografskih slika, koji će izgledati kao „Drugi dolazak“ ili pojavljivanje novog Mesije, kako bi u ljudima izazvali paniku i došli do željenog cilja.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE