UDARNO – UVOD U VELIKI RAT: Rusija pred uvođenjem odluke o zoni zabrane letova iznad Donbasa

Ruski PVO sistemi S-400 „Trijumf“ biće glavna karika u stvaranju zone zabrane letova iznad Donbasa.

Nakon što je ukrajinska vojska počela da aktivno koristi višenamenske izviđačke bespilotne letelice Bairaktar ​​TB2 u Donbasu, Rusija je iznela predlog da se nad Donbasom stvori potpuno zabranjena zona.

Prema rečima Igora Korotčenka, to se može postići uz pomoć ruskih PVO sistema S-400 Trijumf raspoređenih u Rostovskoj oblasti i sistema za elektronsko ratovanje.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Ako se donese odluka da se uvede zona zabrane letova iznad Donbasa, da se u Rostovskoj oblasti i drugim južnim regionima Ruske Federacije rasporede protivvazdušni raketni sistemi poput S-400 i savremeni sistemi za elektronsko ratovanje, ovaj režim može biti osiguran.

Ali ovo je pitanje procene rizika i izvodljivosti takve odluke. Neophodno je izračunati političke i ekonomske posledice takve odluke. A sa vojno-tehničke tačke gledišta, to je moguće učiniti “, rekao je Igor Korotčenko poznati ruski vojni stručnjak.

Upotreba sistema S-400 protiv bespilotne letelice Bairaktar ​​TB2 je potpuno neefikasna, a ukrajinska vojska ne koristi lovce i bombardere u regionu.

„Definitivno možemo reći da će S-400 „videti“ bespilotne letelice, ali sami kompleksi apsolutno nisu dizajnirani da uništavaju takve dronove. Ipak, upotreba elektronskog ratovanja znači da je moguće postići prilično značajan uspeh u borbi protiv bespilotnih letelica, jer je oblast njihove upotrebe prilično ograničena “, napominje specijalista.

Istovremeno, uzimajući u obzir mogućnosti ruskih sistema PVO S-400, Rusija gotovo sigurno ima informaciju o lokaciji svake ukrajinske bespilotne letelice Bairaktar ​​TB2, što omogućava namerno ometanje ovih dronova.

Drugim rečima, sistemi S-400 će otkrivati sve ukrajinske dronove a onda će u dejstvo stupiti ili sistemi za elektronsko ratovanje koji će ih onesposobiti ili sistemi BUK  ili Pancir koji će ih obarati. 

Tu postoji još jedna značajna situacija o kojoj se ne govori a to je da kada Rusi uvedu zabranu letova iznad Donbasa to je opasna opomena stranim vojskama da ne nadleću Donbas inače će biti oboreni.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs