UDARNO – TURSKA VOJSKA U PANICI: S-400 kupljen od Rusije nije bio spreman za neprijateljske napade

Turska je u nedoumici jer ne zna šta se dagađa, zbog nespremnosti ruskih sistema PVO S-400 da napadnu neprijateljske avione.

Uprkos činjenici da je Turska već duže vreme nabavila ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400 Triumph i već ih je mnogo puta testirala, Turska još uvek ne može staviti sisteme u stanje pripravnosti za dejstvo.

Po ovom pitanju, zna se da je turska vojska odbila da koristi usluge ruskih vojnih specijalista na ovim sistemima, verovatno se plašeći da bi Rusi preko S-400 prodrli u najdublje tajne turske vojske.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Informacije o ovom pitanju objavilo je tursko Ministarstvo odbrane, ističući da zbog takvih akcija Ankara nije spremna za borbu protiv vazdušnih ciljeva i neprijateljskih aviona.

Kao što sledi iz izjave kontraadmirala turske mornarice Jihata Iaicija, turska teritorija i turski vazdušni prostor veoma su osetljivi na napade bilo kog neprijatelja, jer se protivavionski raketni sistemi S-400 još uvek ne mogu koristiti zbog neki problemi koji su nastali.

„Postalo nam je važno da aktiviramo S-400 bez pregovora sa bilo kim. Njihovim aktiviranjem moramo da obezbedimo bezbednost naše države i našeg naroda“.

„Sistem S-400 nije ofanzivan sistem, nije ofanzivno oružje. Ovaj sistem je oružje odbrane. Ako avioni pokušaju da nas napadnu, ovaj sistem će intervenisati. Ne možete bombardovati Grčku sistemom S-400. Ne možete bombardovati Damask sa sistemom S-400“.

„Ali sve što Grčka ima je ofanzivan sistem. Protiv koga? Protiv Italije? Protiv Albanije? Protiv Makedonije? Protiv Bugarske? Protiv koga? Protiv Turske!“ – rekao je kontraadmiral turske mornarice.

Nije precizirano kakve probleme Turska ima sa raspoređivanjem i aktiviranjem ruskih protivavionskih raketnih sistema.

Stručnjaci identifikuju dva moguća razloga: nedostatak određenog znanja među turskim vojnim specijalistima i verovatno „rastavljanje“ ruskih sistema PVO S-400 Triumph od strane turskih inženjera, pošto su nešto ranije u Turskoj objavili da su spremni da stvore svoj analogni sistema PVO S-400 u narednih nekoliko godina.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice. Na desktop računarima ga možete instalirati pomoću skeniranja sa mobilnim telefonom ako na Telegramu uđete u Setings/Devices/ScanQRcode a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete OVDE

Webtribune.rs