UDARNO: Ruska podmornica sa 160 nuklearnih bojevih glava pojavila se kod obale SAD

Ruska nuklearna podmornica projekta „Borej“, naoružana sa 16 balističkih projektila „bulava“, neočekivano se pojavila kod obala Sjedinjenih Država, što je veoma uplašilo Vašington.

Svaka od raketa u službi podmornice je sposobna da nosi do 10 nuklearnih bojevih glava. To je stvorilo izuzetno ozbiljnu opasnost za Sjedinjene Države, pogotovo što nije bilo moguće pratiti rusku nuklearnu podmornicu.

Kako proizilazi iz materijala koji je predstavila publikacija NetEase, ruska nuklearna podmornica projekta Borej (prema drugim izvorima, može se govoriti o podmornici projekta Akula), neprimećeno se približila američkoj obali, zadržavši se tamo veoma dugo.

Bilo je moguće utvrditi lokaciju nuklearne podmornice koja je nosila 160 nuklearnih bojevih glava nakon što je posada nuklearne podmornice počela da se sprema za povratak u bazu, što je u velikoj meri uplašilo Sjedinjene Američke Države, posebno uoči jasno zahlađenih odnosa između Moskve i Vašingtona.

„Najmoćnija nuklearna podmornica u službi ruske mornarice, sposobna da nosi 160 nuklearnih bojevih glava, ušla je neopaženo u blizinu pomorskih granica Sjedinjenih Država.

160 bojevih glava nuklearne podmornice Borej dobar su razlog da Vašington bude nervozan zbog ruske podmornice “, prenosi NetEase, ističući da je Rusija spremna da stalno drži Sjedinjene Države u neizvesnosti svojim podmornicama, sposobnim da unište u nekoliko minuta veći deo teritorije Sjedinjenih Američkih Država.

Ako Rusija zaista odluči da opremi pomorsku bazu na Kubi ili u Venecueli, kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, onda ruske nuklearne podmornice mogu stalno da patroliraju u vodama u blizini američke obale. Očigledno, ovo će postati veliki problem za Vašington.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs