UDARNO: Republika Srpska najavila zakone o ništavnosti, nevaženju i neprimenjivanju na teritoriji RS oko 140 zakona BiH koje su nametnuli visoki predstavnici

RS nikada nije pristala na promenu Ustava BiH, „znajući da će doći dan i trenutak kada ćemo moći da vratimo pozicije i nadležnosti koje Srpskoj pripadaju

Najviši predstavnici Republike Srpske obavestili su na sastanku u Istočnom Sarajevu ambasadore stranih zemalja o namerama koje taj entitet planira da preduzme u narednom periodu kao odgovor na „neustavno nametanje zakona o zabrani negiranja genocida”, kao i antiustavne odluke Ustavnog suda BiH koji je Srpskoj osporio pravo da raspolaže šumama i poljoprivrednim zemljištem na vlastitoj teritoriji.

Naime, iz Banjaluke je najavljeno da će Skupština RS krajem meseca povući saglasnost na sporazume o vojsci BiH, indirektnim porezima i Visokom i sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) BiH, dok bezbednosnim agencijama BiH – Sipi i OBA – planira da zabrani delovanje na teritoriji RS.

Dodik je novinarima rekao kako je na sastanku bilo oko 14 ili 15 ambasadora, dok su pojedine diplomate, kako je rekao, izbegle sastanak.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako su za portal „Buka” saopštili iz Kancelarije za odnose s javnošću ambasade SAD, oni nisu bili ni pozvani na sastanak.

Iznose svoj stav o tonovima koji dolaze iz Banjaluke: „Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Predlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u poslednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast”.

Zbog previranja u BiH u četvrtak je održana i sednica ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) u BiH. Pozvali su lidere da „odbace retoriku destabilizacije i podele”, te da prestanu s bilo kakvim akcijama u tom pogledu.

„Te akcije uključuju pretnje otcepljenjem i dovođenje u pitanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta”, navode ambasadori.

S ovim konstatacijama nije se složila Rusija, koja je pozvala da se zaključci PIK-a „ignorišu, jer ne odražavaju stav cele međunarodne zajednice”.

Ambasada Rusije u BiH predložila je belešku sledećeg sadržaja: „Ruska Federacija ne smatra visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Saveta bezbednosti UN i ne slaže se s tekstom izjave”, prenosi „Oslobođenje”.

Milorad Dodik rekao je novinarima da su zvaničnici RS zapravo „saglasni s nepriznatim PIK-om, koji je rekao da je njima cilj da očuvaju ustavni poredak”. „I nama je cilj da očuvamo ustavni poredak. Nismo protiv teritorijalnog integriteta BiH i s time se slažemo”, kaže Dodik.

Ističe da je 80 odsto pripadnika Oružanih snaga BiH spremno da nakon donošenja zakona o vojsci napusti službu i uključi se u nove strukture u RS.

Najavio je da će uporedo s donošenjem zakona o vojsci biti usvojen i zakon o ukidanju zakona (o zabrani korišćenja državne imovine) koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, „čime će na raspolaganje novim strukturama biti stavljene kasarne i ostalo”.

Dodao je da će, ukoliko se neko od Bošnjaka ili Hrvata koji su u jedinicama ili strukturama na teritoriji RS odluči da pristupi vojsci Srpske, kao regularnoj ustavnoj formaciji, oni biti prihvaćeni.

Uskoro će, navodi Dodik, biti zakazana sednica Skupštine RS, na kojoj će biti doneti zakoni o ništavnosti, nevaženju i neprimenjivanju na teritoriji RS oko 140 zakona BiH koje su nametnuli visoki predstavnici.

„Srpska će samo preduzeti mere da se njoj vrate ustavne nadležnosti i stoga pripremamo akte da u narednih nekoliko dana zakažemo sednicu skupštine na kojoj ćemo povući ranije date saglasnosti za reformu vojske, VSTS, fiskalnog sistema i za uspostavljanje direkcije za indirektne poreze”, istakao je Dodik i naglasio da „ovo nije secesija, niti otcepljenje”.

Ponovio je da će Srpska poništiti nametnute zakone o sudu i tužilaštvu BiH, Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa), Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (OBA), kao i o javnim nabavkama.

„Sve je to oteto Srpskoj, kao i izborno zakonodavstvo. O tome nema pregovora, mogu samo biti informisani oni koje to zanima”. Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će podneti prijavu protiv Dodika „ukoliko izostane reakcija Tužilaštva BiH”, jer njegova dela „predstavljaju rušenje ustavnog sistema države”.

Milorad Dodik, pak, posebno apostrofira činjenicu da RS nikada nije pristala na promenu Ustava BiH, „znajući da će doći dan i trenutak kada ćemo moći da vratimo pozicije i nadležnosti koje Srpskoj pripadaju”. Istakao je da je ova generacija političara krenula na ovaj put, koji „ne mogu da zaustave ni Evropska komisija ni SAD, kao ni Englezi koji su sve ovo zakuvali”.

Ubeđen je da su najavljene mere neophodne, jer bi, kako kaže, RS mogla nestati nakon još nekoliko odluka Ustavnog suda. Nekoliko puta je napomenuo da nikakvih sukoba u BiH neće biti. „Na mnogo mesta smo razgovarali i obezbedili saglasnosti za upravo tu situaciju. Nema potrebe da Srbi, Hrvati i muslimani ratuju. Nijedan cilj nije toga vredan”, poručio je Dodik i ponovio da se Banjaluka zalaže za samostalnu Srpsku u okviru BiH.

„Želimo da samostalno odlučujemo o nadležnostima koje smo dobili Ustavom i ništa više, ali ni manje. Za nas je taj ustav Sveto pismo i ponašaćemo se, gospodo Amerikanci i Evropljani, po slovu ustava ove zemlje”, ističe.

Kaže da je na sastanku s predstavnicima EU rekao da, ukoliko EU i Evropska komisija donesu odluku o sankcijama protiv RS ili je isključe iz svojih programa, „mogu zapisati da je to datum samostalne Srpske”.

„Politička akcija Srpske ne podrazumeva nikakve mere militarizacije. Ukoliko to multinacionalne snage pokušaju da urade, naravno da neće slomiti politički otpor. Spreman sam da kažem da na nekim drugim adresama postoje oni koji su spremni da na različitim nivoima pomognu i zaštite RS. Nije nikakva pretnja ničemu, a pogotovo ne teritorijalnom integritetu”.

Dodik je izjavio da mu je Sergej Lavrov prilikom nedavnog susreta u Beogradu rekao da se Rusija zalaže za teritorijalni integritet BiH u skladu s Dejtonskim sporazumom i da je spremna da se i danas angažuje onoliko koliko je dala garancije i bila svedok potpisivanja sporazuma.

On je istakao da od Lavrova nije tražio vojnu pomoć, niti je o tome razgovarano, jer misli da situacija nije dramatična. Istakao je i da će se RS okrenuti Kini ukoliko u razumnom roku ne bude mogla da dobije ugovore iz Brisela za izgradnju puteva i auto-puteva. Na sastanku s ambasadorima EU učesnici su se doticali i moguće izolacije RS.

„Imajući u vidu naše razgovore s prijateljima iz EU mogu da se kladim da Evropska komisija neće doneti odluku o sankcijama Srpskoj, ni bilo kojem pojedincu. Da li će to uraditi Nemačka ili neke druge zemlje, to ne možemo da garantujemo, ali Evropska komisija neće”, naglasio je Dodik.

Navodi da danas postoje neka druga tržišta na kojima Srpska može obezbediti novac, ukoliko u razumnom roku Evropska komisija ne bude odobrila kredite i donacije. „Ako to ne bude u razumnom roku, mi ćemo to uraditi s Kinezima. RS neće ostati bez investicija”, rekao je Dodik.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Mladen Kremenović (politika.rs)