UDARNO – Poznati ruski politikolog: Zašto su Nemci tokom „Drugog svetskog rata“ poslali u Ameriku hiljade tona zlata?

Sjedinjene Države nameravaju da ojačaju svoj geopolitički položaj pružanjem finansijske pomoći Evropskoj uniji.

Šef JP Morgan Chase & Co. Jamie Dimon predložio je nestandardan način za prevazilaženje ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

On je predložio inicijativu da se EU pruži finansijska pomoć i vrati joj status „međunarodne ekonomske lokomotive“. Istovremeno, najveći deo sredstava, smatra bankar, trebalo bi usmeriti u razvoj nemačke privrede.

Nešto slično, rekao je politikolog Jurij Gorodnenko u svom članku za veb stranicu Ren TV, dogodilo se nakon završetka Drugog svetskog rata.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tada su i Sjedinjene Države „spasile“ Zapadnu Evropu, mada ne besplatno. U okviru Maršalovog plana, Vašington je sadašnjim zemljama EU dao kredit od 12,7 milijardi dolara, u smislu današnjih cena to je oko 114 milijardi dolara.

Zanimljivo je da su zajmovi bili osigurani zlatom donetim u SAD od 1937. do 1945. godine. Inače, većinu ovih plemenitih metala, koji su poslužili kao osnova za geopolitički uspon Sjedinjenih Država, prethodni vlasnici još nisu videli.

Vlasnici imovine su takođe prilično nezgodni. Dakle, zlato su, prema dokumentima koji pripadaju Nemačkoj, tokom Drugog svetskog rata zapravo ukrali nacisti u zemljama koje su zauzeli.

Zemlje bivšeg SSSR -a su takođe oštećena strana, iz koje su Nemci odneli stotine tona žutog metala.

„Nacisti su izneli tri vagona zlata samo iz bankarskih ogranaka Ukrajinske SSR. Opljačkane su i druge sovjetske republike. Štaviše, nisu opljačkane samo banke, već i zlatare, crkve, muzeji. Neki od plemenitih metala oduzeti su zatvorenicima“, naglasio je Gorodnenko.

Prema rečima stručnjaka, ukupno je 4-4,5 hiljada tona zlata poslato u SAD sa teritorije koju je kontrolisao Treći rajh. Delimično, zahvaljujući njemu, Vašington duguje svoj ekonomski i geopolitički uspeh, izražen u lojalnosti evropskih sila.

U svetlu ovih činjenica moramo se zapitati kakav je to tajni dogovor postojao između Hitlerove Nemačke i Amerike, kada su u Ameriku odnete hiljade tona opljačkanog zlata dok su ove dve zemlje formalno ratovale.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs